Які штрафи передбачені за спалення листя, трави і бур’янів?

16.09.2023 16:49   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


У перiод дiї воєнного стану в Українi спалювання сухостою можуть прирiвнювати до диверсiй. З настанням осенi активiзувалися любителi спалювати суху траву, бур’ян, листя та гiлки. Окрiм шкоди довкiллю та здоров’ю, спалювання трави в Українi карається штрафами, а подекуди навiть позбавленням волi.

Журналiсти зiбрала iнформацiю про заборону спалювання листя, бур’яну, i про покарання за такi дiї.

Чому не можна палити сухе листя i траву

Українцi полюбляють навеснi та восени спалювати листя, суху траву та iншi рослиннi рештки. Такi люди переконанi, що цим вони покращують родючiсть ґрунту.

Зокрема, палiї вважають це способом "прогрiти" ґрунт, удобрити його попелом. Вони переконанi, що через це на випалених дiлянках трава начебто з'являється швидше та росте краще. Однак усе це – мiфи. Насправдi спалювання трави i листя тiльки шкодять родючостi ґрунту.

Палити листя, траву i бур’яни не можна, адже це загрожує i довкiллю, i здоров’ю людей. Навiть невеличке загоряння на власному подвiр’ї чи городi може перекинутися на траву, а звiдти – на торфовища, лiси. За кiлька десяткiв секунд можуть спалахнути цiлi гектари i ситуацiя може вийти з-пiд людського контролю.

Шкода вiд спалювання трави i листя для здоров’я

Пiд час спалювання листя, трави i бур’янiв разом з димом вивiльняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радiонуклiди. Без доступу кисню iз листя чи трави, що тлiють, видiляється бензопiрен, який викликає онкологiчнi захворювання.

З димом у повiтря також вивiльняються дiоксини, якi можуть викликати проблеми з репродуктивним здоров'ям та розвитком, ураження iмунної системи, гормональнi порушення та рак.

Шкода для довкiлля

Пiд час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив та всi наявнi в ньому поживнi речовини. З листям згорають кориснi комахи, знищується насiння i корiння рослин, зазнають пошкоджень нижнi частини дерев i кущiв, верхнi частини їхнього корiння. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, вiдновлюється лише за п’ять-шiсть рокiв. Також пiдпали збiльшують промерзання ґрунту удвiчi, а то i вчетверо.

У вогнi можуть загинути i постраждати звiрi, плазуни, земноводнi: особливо новонародженi зайченята, їжаки, жаби. Пiд час сильної трав’яної пожежi гинуть практично всi тварини, що живуть у сухiй травi або на поверхнi ґрунту: вони згорають або задихаються. Потiм на згарищах часто знаходять згорiлi пташинi гнiзда зi слiдами яєць, обгорiлих равликiв, гризунiв, дрiбних ссавцiв.

Штраф за палiння листя i трави

Спалювання листя i трави в Українi є незаконним i передбачає адмiнiстративну, а подекуди i кримiнальну вiдповiдальнiсть. Це порушення низки правил у сферi благоустрою населених пунктiв, а також закону "Про охорону атмосферного повiтря"

За спалювання сухої трави i листя передбачений штраф вiд 3 060 до 6 120 грн.

Водночас для посадовцiв такий штраф набагато вищий – вiд 15 300 до 21 420 грн.

Якщо палiння вiдбувалося на територiї природно-заповiдного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовцiв – вiд 2 1420 до 30 600 грн).

За знищення чи пошкодження лiсових масивiв, зелених посадок навколо населених пунктiв, вздовж залiзницi загрожують найбiльшi штрафи – 90 000-150 000 грн.

Якщо пiд час пожежi внаслiдок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує вiд двох до п’яти рокiв ув’язнення.

Зауважимо, що пiд час дiї воєнного стану в Українi спалювання сухостою може бути прирiвняне до диверсiй. Адже в березнi 2023 року Рада внесла змiни до Кримiнального кодексу, якими посилила вiдповiдальнiсть за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статтi 113 "Диверсiя" до перелiку злочинiв додали навмиснi пiдпали, зокрема сухої рослинностi.

Що робити з сухими листям, травою i бур’янами

В ДСНС України радять опале листя, суху траву i бур’яни не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом i до ґрунту повертаються всi необхiднi для родючостi речовини.

Для виготовлення компосту не потрiбнi якiсь особливi знання чи зусилля. Так, можна пiдготувати спецiальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвiр’я, чи городу, помiрно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повiтря.

На компостну купу можна складати кухоннi рослиннi вiдходи, бур’яни, скошену траву, листя, корiння рослин, солому, тонкi гiлки, гнiй. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Вiн перетвориться на якiсне природне добриво та потiшить гарним урожаєм.

Зауважимо, що опале листя – ласощi для дощових черв'якiв, вони перетворюють ґрунт на гумус. Тож опале листя можна просто закопати в саду i воно стане безкоштовним добривом.

Окрiм того, сухим листям можна вкрити троянди, не морозостiйкi багаторiчнi рослини, декоративнi чагарники. Таке мульчування захистить ґрунт i покращить його якiсть: ґрунт не пересихатиме i не розмиватиметься дощами, оголюючи корiння рослин. Мульча з листя також блокує рiст бур'янiв.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka