Прикарпатцям пояснили низку причин, які є поважними для неявки у ТЦК

13.09.2023 10:03   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

За ухилення вiд мобiлiзацiї Кримiнальний кодекс України передбачає позбавлення волi на термiн вiд трьох до п'яти рокiв. Втiм, бiльшiсть осiб, якi ухиляються вiд служби, укладають угоду зi слiдством.

Зокрема, чимало з них визнають свою провину, виражають каяття за свiй злочин та вiдповiдно йдуть на угоду зi слiдством, щоб уникнути реального покарання. Найчастiше, в результатi угоди, їм накладають iспитовий термiн, який становить один рiк.

Журналісти дiзнавалась, яке ж покарання передбачене за ухилення вiд мобiлiзацiї та якою є реальна судова практика в Українi.

Зазначимо, якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час, це загрожує штрафом вiд 1 700 до 3 400 гривень. Керiвники ТЦК та СП самостiйно розглядають адмiнiстративну справу та виносять постанову щодо притягнення особи до вiдповiдальностi. Скасовувати таку постанову можна лише у судовому порядку, подаючи позов проти територiального центру комплектування.

Водночас неявка без поважних причин в особливий перiод означає ухилення вiд призову та передбачає кримiнальну вiдповiдальнiсть. У разi кримiнального правопорушення — справу розглядає суд.

Кримiнальна вiдповiдальнiсть настає у декiлькох випадках та регулюється низкою статей:

  • Стаття 336 КК України — ухилення вiд призову на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод, на вiйськову службу за призовом осiб з-помiж резервiстiв в особливий перiод.
  • Стаття 336-1 КК України — ухилення вiд проходження служби цивiльного захисту в особливий перiод або в разi проведення цiльової мобiлiзацiї;
  • Стаття 337 КК України — ухилення вiд вiйськового облiку або навчальних (спецiальних) зборiв.
  • Стаття 335 КК України — ухилення вiд призову на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом осiб офiцерського складу.
  • Отже, за неявку передбачено адмiнiстративне та кримiнальне покарання.

Втiм, є низка причин, якi є поважними для неявки у територiальний центр комплектування та соцiальної пiдтримки пiд час мобiлiзацiї. Правозахисники назвали такi причини:

  • хвороба;
  • стихiйне лихо;
  • смерть рiдної людини;
  • iнша вагома обставина, через яку призовник вчасно не прибув до територiального центру комплектування.

Вiдтак, необхiдно подати до ТЦК та СП вiдповiднi пiдтверджувальнi документи про причини неявки. Це можна зробити одразу пiсля зникнення причин або ж на етапi розгляду вiдповiдної адмiнiстративної справи.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka