Кулеметник "Тополя" з Прикарпаття розповів про поранення й полон

Рятував побратима, накривши собою

01.09.2023 18:06   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Кулеметник Вiталiй на псевдо “Тополя” з Прикарпаття рятував побратима вiд гранати, накривши собою. Бойовi товаришi вважали його загиблим, однак боєць вижив i потрапив у росiйський полон. Два мiсяцi неволi й повернення на Батькiвщину. Зараз Вiталiй продовжує воювати.

Вiталiй на фронтi — вiд початку повномасштабного вторгнення рф. 24 лютого 2022 року вiн повернувся з-за кордону i добровiльно вступив до лав ЗСУ. Вирушив на фронт у складi штурмової роти 710 бригади, розповiдає Суспiльне. До лютого 2023 року бiйцi воювали на Харкiвщинi, потiм їх перекинули в Бахмут.

Рятував побратима, накривши собою: кулеметник "Тополя" з Прикарпаття розповів про поранення й полон 2

Якось їхнiй пiдроздiл потрапив в оточення. Група з 15 бiйцiв, серед яких був i Тополя, пiшла на допомогу. Вiйськовi вже бачили будiвлi, де мали б бути побратими, однак несподiвано довелося вступити в ближнiй бiй.

Побратими пригнiчували ворога вогнем, тож росiяни застосували гранати. “Я не пам’ятаю вже другий i третiй вибух гранати — вибухова хвиля мене “кинула” об стiнку. Вiд стiнки я впав на побратима. I коли падав, побачив ще одну гранату, яка паралельно летить. Я розумiю, що це вже 100% — моя граната. I я нiчого не зможу з нею зробити. Єдине — вiдштовхнувся руками так, щоб вона розiрвалася внизу. Всi уламки пiшли менi у верхню частину ноги”, — розповiдає про поранення Тополя.

По поранених українцях “вагнерiвцi” стрiляти з автоматiв. Вiталiй пригадує, що сховався спочатку за згорiле авто, а згодом дiстався до приватного сектору. Там, каже, його взяли в полон.

“Я пiдiймаю голову, розвертаюся, а на мене “дивляться” шiсть стволiв. Вони бачили мене i чекали, коли встану. Я очi заплющив: “Шiсть стволiв. Це буде швидко”. Чую: “Руки за голову, лєжать”. Так я потрапив у полон”, — говорить Вiталiй.

Тополя в росiйський полон потрапив 10 лютого 2023 року у селищi Красна Гора неподалiк Бахмута. Був у неволi 65 днiв.

Пораненого бiйця вiдправили до медблоку. Вiн пригадує, що лiки та матерiали для перев’язок пораненим давали, а от з їжею для полонених було важко. Вiталiй схуд на 16 кг.

Розповiдати про полон Вiталiй не став. Каже: згадувати той час йому не хочеться. Обмiняли їх напередоднi Великодня — 15 квiтня 2023 року.

“Ми зупиняємося в повнiстю неконтрольованiй зонi на дорозi, яка прострiлюється з усiх бокiв. Починає працювати кулемет, пару разiв “бахнув” мiномет. Оце ми хвилин 20 сидимо, i я думаю: “Так все класно було, а так закiнчитися може печально”, — розповiдає Вiталiй.

“Вони використовують для обмiну дорогу, де є багато пiдбитої технiки, багато обгорiлих тiл. I, менi здається, вони спецiально туди ведуть, щоб психологiчно тиснути, щоб полоненi це бачили. Бо ми все це переступали. Й обгорiлi тiла”, — згадує день обмiну Тополя.

Вiн каже, що це був “один з найдовших днiв” у його життi.

28 серпня 2023 року Вiталiй повернувся на фронт.

Рятував побратима, накривши собою: кулеметник "Тополя" з Прикарпаття  розповів про поранення й полон | Курс

“У мене дуже багато несплачених боргiв там залишилося. Дуже багато. А ще нашiй бригадi дуже потрiбен Javelin. Якби хтось почув, i нам, на 710 бригаду, вiдправив пару “джавелiнiв” i пару “стiнгерiв” — ми були б дуже вдячнi”, — звертається Тополя.

Вiталiя нагородили орденом “За мужнiсть” III ступеня. Також громада, де працював пiдроздiл вiйськового, подарувала йому на знак вдячностi годинник. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs