Цвіт нації, якийм ми втрачаємо у цій кривавій війні: оприлюднили список бійців з Івано-Франківської громади, які загинули на війні

24.08.2023 21:36   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


На вiйнi, захищаючи Україну вiд росiйських окупантiв, загинули 304 вiйськовослужбовцi з Iвано-Франкiвської громади.

Про це повiдомив мiський голова Руслан Марцiнкiв, передає Фiртка.

Наразi ще 56 бiйцiв вважаються зниклими безвiсти.

«Нашi Герої похованi на кладовищi в Чукалiвцi. Є нова Алея Слави.

Нам прийшлося викуповувати одну земельну дiлянку для того, щоб зробити гiдну Алею Героїв в Iвано-Франкiвську.

Наразi на цьому кладовищi є приблизно 150 могил полеглих воїнiв», — подiлився Марцiнкiв.

Разом з тим, у громадi вирiшили, що на виготовлення пам'ятникiв полеглим воїнам видiлятимуть 60 тисяч гривень. Грошi даватимуть родинам загиблих воїнiв з Iвано-Франкiвської громади та тим, хто похований на її територiї.

«Ми видiлятимемо 60 тисяч гривень. Це — те, що погодили з членами сiмей загиблих. Також дотепер 30 тисяч гривень надавала обласна влада.

Подаючи заяву до нас, жителi громади зможуть отримати консультацiю, як написати таке ж прохання до обласної влади.

Окрiм того, ми погодили з тими, хто був на зустрiчi з мiським головою, ескiзний проєкт пам'ятника: один вид, тип, розмiр. Цiєї суми мало би бути достатньо», — зазначав заступник мiського голови Олександр Левицький.

Так, з рiдними полеглих Героїв погодили, що пам'ятники будуть з гранiту, однаковими за формою. Кожна родина зможе вирiшити iндивiдуально, який зробити надпис. Бiля пам'ятника буде лавочка з мiсцем для зберiгання речей. За бажанням родичiв можна буде викарбувати звання кожного Героя на гранiтнiй основi.

«Розумiємо, що ця справа нелегка для кожного, хто втратив рiдних на вiйнi, адже душевнi рани ще свiжi.

Та наш обов'язок зробити все, аби про полеглих Героїв пам'ятали, а їхнi рiднi не залишались з болем втрати наодинцi», — наголосив мiський голова.

Крiм того, щоб вшанувати пам’ять загиблих, Героям та Героїням вiдкривають анотацiйнi дошки. Зокрема, найчастiше такi дошки ставлять у школах, оскiльки це своєю чергою виховує та нагадує дiтям їхню iсторiю.

«Вкрай важливо увiковiчнити пам’ять про Героїв також за допомогою таких дощок, у книжках, вiдкритих уроках та вiдповiдних матерiалах.

Звiсно, нам хотiлось би, щоб цих дощок не було, щоб всi повернулися живi та здоровi. Але маємо увiковiчнити цю пам’ять для громади, насамперед. Для рiдних є могила.

Тому ми цю роботу здiйснюємо. Вона непроста, але дуже важлива», — зазначив мiський голова.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka