Державний Прапор України урочисто підняли в Івано-Франківську

23.08.2023 14:30   Джерело: informator
Опубліковано : Франківський Новинар

Сьогоднi, 23 серпня, в Iвано-Франкiвську на Вiчевому майданi урочисто пiдняли прапор України. 

На урочисту подiю прийшли представники мiської влади, духовенство, мешканцi. Захiд розпочався з молитви. Прапор України пiдняли пiд звучання Гiмну України.  Опiсля родичам полеглих героїв та волонтерам вручили нагороди.

23 серпня вiдзначають День Державного Прапора України.

Перша найдавнiша згадка про синьо-жовтий стяг пов’язана з Галицько-Волинським князiвством у 13-му столiттi. Там використовували прапор жовтого лева на синьому фонi. Але коли це князiвство стало королiвством – прапор затвердився офiцiйно, розповiдав iсторик Остап Лагойда.

“Пiзнiше цими ж кольорами на прапорi користувалися козаки Богдана Хмельницького, коли постала Гетьманщина у 17-му столiттi. На прапорi зображували козака на синьому фонi, i там також фiгурували жовтi кольори. У 1848 роцi, коли iснувало Кирило-Мефодiївське братство, яке власне i заснувало iдею української нацiї, дуже цiкавилось козацьким перiодом та придумали проєкт синьо-жовтого прапора”, – каже iсторик.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: informator