У Франківську відкрили дата-центр за кошти ЄС - спрямований допомогти шукати правопорушників

23.08.2023 13:28   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Новий безпековий центр вiдкрили в Iвано-Франкiвську. Вiдтепер правопорушникiв або винуватцiв ДТП, якi пiсля скоєного вирiшили втекти, розшукати буде нескладно. Усi камери, якi розташованi на дорогах мiста, подаватимуть iнформацiю до потужного дата-центру, а звiдти – до патрульної полiцiї. 

“Жодної копiйки з мiського бюджету не використано, 100% фiнансування Європейського Союзу, i ми маємо потужний центр безпеки. А далi це будуть оптоволоконнi лiнiї, додатковi камери, але сьогоднi ми вже допомагаємо i розшукуємо автомобiлi, якi вчинили ДТП або викраденi, та багато iнших речей, якi ми можемо робити завдяки такому центру”, – розповiдає Iвано-Франкiвський мiський голова Руслан Марцiнкiв.

Дата-центр передали на баланс КП «Мунiципальна iнспекцiя». В офiсi працюватимуть кiлька операторiв, якi оперативно реагуватимуть та передаватимуть всю необхiдну iнформацiю патрульнiй полiцiї. До цього у мiстi вже працював безпековий центр, але вiн не був таким сучасним та потужним. Iнформацiю доводилось обробляти тиждень, а то й бiльше. Зараз iнспектори зможуть передавати данi ледь не в ту ж хвилину, коли вчинено злочин. 

В Івано-Франківську відкрили безпековий центр - Галичина

“Вiн допоможе i суттєво спростить роботу правоохоронних органiв. Це виводить на iнший технiчний рiвень нашi можливостi, тобто в оперативному реагуваннi та знаходженнi порушникiв i автомобiлiв, якi скоїли ДТП чи наїзди на пiшоходiв i поїхали з мiсця пригоди. Це нова сучасна база. В мiстi щось працює на цей момент на нашiй базi, працює щось схоже, але це в рази, скажiмо так, краще i потужнiше. Оператори будуть працювати за монiторами, i, якщо система зреагувала, що створилась якась ситуацiя, оператор автоматично по протоколах взаємодiє i буде передавати тим службам, якi цим займаються”, – каже директор КП «Мунiципальна iнспекцiя» Михайло Шутак.

Реалiзувати проєкт вдалося Департаменту iнвестицiйної полiтики, мiжнародних зв’язкiв, туризму та промоцiй Iвано-Франкiвської мiської ради. Директор департаменту Iгор Попадюк розповiдає, ще 2018-го пiд час робочої поїздки до румунського мiста Бая Маре вперше побачив роботу такого потужного та масштабного дата-центру. Тодi ж наше мiсто подало проєкт у межах програми «Україна-Румунiя» на створення такого ж безпекового офiсу в нас.  

«Цього року Європейський Союз прийняв рiшення, що в таких умовах, в яких зараз перебуває Україна, спiвфiнансування для реалiзацiї цього проєкту було скасовано, i ЄС вирiшив покрити всi кошти, якi необхiднi були для цього проєкту. А це ремонт, закупiвля обладнання, навчання персоналу. В межах проєкту ми доставили нових 45 камер до вже iснуючих. А всi iснуючi будуть перепiдключенi на цей дата-центр, де за допомогою програмного забезпечення, теж закупленого, лiцензiйного, дорогого, ми зможемо розпiзнавати тип, номерний знак машини, колiр машини, спiвставляти їх з базою даних МВС, чи ця машина в розшуку, чи ця машина здiйснювала якiсь порушення, чи вона була задiяна в якомусь ДТП, а також будемо розпiзнавати обличчя людей i розшукувати злочинцiв», – розповiв директор Департаменту iнвестицiйної полiтики, мiжнародних зв’язкiв, туризму та промоцiй Iгор Попадюк.

Ще до офiцiйного вiдкриття  дата-центру мунiципальнi iнспектори освоювали нове обладнання та механiзми роботи нового обладнання. За результатами роботи кiлькох днiв у патрульнiй полiцiї резюмували: новий дата-центр i справдi покращить роботу з розшуку правопорушникiв.  

Зараз у дата-центрi працює необхiдна кiлькiсть iнспекторiв Мунiципальної iнспекцiї. I такої кiлькостi, запевняють тут, достатньо, щоби «очi» Iвано-Франкiвська контролювали безпеку у мiстi.

В Івано-Франківську відкрили безпековий центр (фото) | Версії

Новий безпековий центр відкрили в Івано-Франківську - ТРК РАІ

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs