У СБУ розповіли, як підривали Кримський міст

22.08.2023 09:35   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

СПЕЦСЛУЖБИ ВIДКРИЛИ ТАЄМНИЦЮ, ЯК ЇМ ВДАЛОСЯ ВЛАШТУВАТИ ВИБУХ НА КРИМСЬКОМУ МОСТУ. ДЛЯ ЦЬОГО ВОНИ ВИКОРИСТАЛИ 21 ТОННУ ГЕКСОГЕНУ, ЗАКАМУФЛЬОВАНОГО У СПЕЦIАЛЬНIЙ ПЛIВЦI.

Розповiдає голова СБУ Василь Малюк в iнтерв’ю журналу “NV”.

Щоб довезти вибухiвку до мосту неушкодженою, її обмотали пакувальною плiвкою. Вони пiдiбрали її iдеальний розмiр товщини, щоб сканери на пунктах пропуску росiян нiчого не помiтили. СБУ України вдалось обiйти спецiальнi глушилки на Кримському мосту, якi збивають GPS-координати. Таким чином вдалося пiдiрвати мiст 8 жовтня 2022 року.

“Ми сiм кiл пекла пройшли, використали в темну стiльки людей! Росiяни “закрили” 22 людини — ув’язнили. Iнкримiнують їм усiм спiв­участь у терористичному актi. Хоча насправдi вони займалися звичною для себе буденною справою. Це були звичайнi росiйськi контрабандисти”, — з усмiшкою розповiдає Малюк.

 

Розслiдування росiяни проводили не довго, за 6 шiсть днiв пiсля атаки вiдправили в СIЗО 5 своїх же громадян. Кiлькiсть цих пiдозрюваних у спiвучастi з часом зросла. Малюк також додав, що в органiзацiї другої атаки на Кримський мiст в липнi 2023 року велику ролi зiграв офiцер на позивний “Хантер”: вiн створював морськi дрони, якi i пiдiрвали “дорогу в пекло”.

СБУ створили дистанцiйно керованi плавзасоби-камiкадзе, якi начинили вибухiвкою. Вони зробленi з унiкального матерiалу, непомiтного для ворожих РЛС, конструкцiя яких передбачала три види управлiння i самознищення в разi необхiдностi.

Вперше їх випробували на кораблях росiйського Чорноморського флоту, коли восени минулого року атакували в Севастопольськiй бухтi ракетнi фрегати Адмiрал Макаров i Адмiрал Ессен. Останнiй пiсля цiєї спецоперацiї довгий час стояв у доцi на ремонтi.

Це дало розумiння, що дрони не можуть потопити великi судна. Пiзнiше вдалось збiльшити кiлькiсть вибухiвки до  850 кг гексогену, модернiзувати систему управлiння безпiлотниками. Так отримали новий зразок надводного “месника”, залучили до проєкту командувача ВМС Олексiя Неїжпапу i почали планувати пiдрив Кримського мосту.

На дрони ще встановили два реактивнi вогнемети пiдвищеної дальностi Шмель-М i вони стали готовi до виконання складних воєнних операцiй.  Все почалось у серединi липня 2022 року. СБУ випустили дрони на воду i направили їх на цiль.

“Двi ночi ми не спали — буквально щохвилини стежили за дронами. Ми перебували на такому драйвi, що доводилося трохи заспокоювати хлопцiв, аби вони не гнали безпiлотники”, — згадує Малюк i їм вдалось вдарити по опорi мосту. — Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всерединi була величезною. Скажу чесно: я молився, щоб усе вийшло. I коли дрон вибухнув, вiд радостi “вибухнули” й ми”.

Важливо, що голова СБУ пiд час iнтерв’ю кiлька разiв повторив, що цi операцiї готували сили України, i жоднi iноземнi спецслужби до них не причетнi.

Так само Малюк уточнив, що Кримський мiст — це законна мета для України. Наприклад, Женевськi конвенцiї, що регламентують певнi правила ведення воєн, не мiстять заборони атакувати такi об’єкти. А Кодекс Лiбера — Iнструкцiя з управлiння дiючою армiєю США — визначив законною метою “перешкоджання шляхам i каналам руху, пересування або зв’язку”.

Своєю чергою Валерiй Кондратюк, колишнiй очiльник ГУР та екскерiвник Служби зовнiшньої розвiдки, коментуючи дiї колег iз СБУ, запевняє: операцiї з мостом було проведено так, щоб завдати максимальних збиткiв Кремлю i зберегти хорошi стосунки iз захiдними партнерами.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews