Фермерське господарство «Центр відродження вівчарства» в селі Молодятин, що на Івано-Франківщині, може отримати статус племінного репродуктора української гірсько-карпатської породи овець. Про це повідомляє Земляк, пише agronews.ua.
«Потрібно було розібрати цю вівцю на молекули. Зрозуміти, що це за вівця, чого вона така, звідки вона взялася, звідки прийшла та що це за тварина взагалі», — розповідає керівник центру, голова громадської організації «Асоціація вівчарів» Василь Стефурак.
Перегляньте також:
- Віскі Glenfiddich чи GlenDronach 15: на що звернути увагу, коли вибираєш справжній смак Шотландії
- Легкість, мобільність і простота: що дає «Вчасно.Каса» для підприємців
У господарстві василя Стефарука зараз понад 90 голів української карпатської вівці. Вуха в цих тварин трохи довші, ніж в інших українських порід. Головна особливість породи — абсолютна адаптація до суворих умов та стійкий імунітет до паразитів та хвороб. Живе вівця 12 років.
Зі слів Василя Стефурака, українську гірсько-карпатську вівцю вивели з породи тірольської вівці, яку в Карпати завезли австро-угорці приблизно 100 років тому. Тоді вона мала метр зросту і важила 70-90 кг. Утім, додає вівчар, за часи радянської селекції схудла до 30 кг.