Лікарі та чиновниця з Прикарпаття продавали ухилянтам фіктивні довідки для виїзду за кордон

08.08.2023 19:09   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

За матерiалами СБУ в Iвано-Франкiвськiй областi судитимуть мешканцiв Калуша, якi обвинувачуються в незаконному переправлення осiб через кордон, вчиненому в складi органiзованої злочинної групи.

Органiзаторка злочину, медична працiвниця однiєї з Калуських лiкарень, залучила собi на допомогу близького родича та начальницю вiддiлу Калуської мiської ради. Упродовж 2022-2023 рокiв фiгуранти надавали вiйськовозобов’язаним допомогу в оформленнi фiктивних медичних довiдок про II та III групи iнвалiдностi. На пiдставi фальшивок ухилянти та «супроводжуючi» їх особи незаконно перетинали кордон у перiод дiї воєнного стану. З одного «клiєнта» брали вiд 3,5 до 4 тис. доларiв США.

СБУ встановила, що допомагали у цьому кiлька медичних працiвникiв однiєї з районних та двох обласних спецiалiзованих медичних установ Iвано-Франкiвщини. Вони виготовляли фiктивну медичну документацiю та вносили вiдомостi про нiбито проведене лiкування «iнвалiдiв» до медичних баз даних.

За оперативними даними СБУ, органiзаторка групи «вирiшувала» й iншi «питання», пов’язанi з видачею рiзного роду довiдок та прискоренням ухвалення рiшень медичними працiвниками.

Фiгурантам оголосили про пiдозру в незаконному переправлення осiб через державний кордон України з квалiфiкуючою ознакою – вчинення в складi органiзованої злочинної групи (ч. 3 ст. 332 КК України). Органiзаторка та її родич, крiм того, пiдозрюються в пiдкупi працiвника пiдприємства, установи чи органiзацiї (ч. 2 ст. 354 КК України). Матерiали щодо них вже передано до суду.
Медичну працiвницю та чиновницю звiльнено iз займаних посад.

Планується оголошення про пiдозру причетним до злочинної дiяльностi медичним працiвникам районної та обласних медичних установ. На учасникiв злочинної групи очiкує вiд 7 до 9 рокiв позбавлення волi з конфiскацiєю майна.

Викриття злочину проводила СБУ в Iвано-Франкiвськiй областi спiльно зi слiдчим управлiнням ГУ НП в областi. Процесуальне керiвництво здiйснює Iвано-Франкiвська обласна прокуратура.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews