На Франківщині московські попи продовжують богослужіння

03.08.2023 16:32   Джерело: Бомок
Опубліковано : Франківський Новинар

Жителі Городенки, що на Івано-Франківщині, 2 серпня 2023 року зібралися на вулиці Володимира Великого біля церкви святого Іллі, де, за їхніми словами, досі служать попи Московського патріархату.

Як повідомляє “Суспільне”, люди вже не вперше гуртуються із протестом біля будівлі. Писали колективні заяви до поліції, щоб церкву закрили. Однак поліцейські відповідають, що нічого зробити не можуть, позаяк це — приватна будівля.

Жителька Городенки Світлана Крох розповідає: вранці дорогою на роботу помітила, що в церкві горить світло і відчинені двері. Так, говорить, зрозуміла, що там правиться Служба Божа. Тоді жінка вирішила перевірити це і кілька разів постукала у двері. До неї вийшов священник.

“Я кажу: “Ви маєте совість? Сьогодні везуть нашого військового, який загинув. А ви святкуєте?” А він відповідає: “Ні, ми молимося за військового”. Я запитую: “За якого військового, назвіть мені”. Він мені так і не сказав”, — говорить Світлана Крох.

Жінка пригадує: священник заперечив приналежність церкви до Московського патріархату. Утім, каже Світлана, підтвердити документами це не зміг. Натомість почав цікавитися її прізвищем та сфотографував номерні знаки авто.

“Фотографує він мою машину. Бере телефон, бачу: набирає. Іде, і я чую, що він до когось звертається: “Ану, дивися, по цьому номеру “пробий”, що це за одна?” — переповідає Світлана Крох.

Тоді жінка зателефонувала до поліції й повідомила, що їй погрожують.

Зі слів Світлани, уперше вона побачила, що у домі правлять, на Великдень. Жінка каже: облаштувати на цьому місці церкву Московського патріархату попи й парафіяни хотіли віддавна, але не могли отримати дозвіл міської ради. Тож купили приватний будинок й перебудували його.

“Вони вирішили обійти іншим шляхом: купили приватний будиночок і тихенько його почали переоблаштовувати. Просто спочатку вони збиралися, казали, що це в них — молитовний дім. Потім, перед самою війною, почепили ці бані”, — говорить Світлана Крох.

Вона розповідає: 24 лютого 2022 року люди зібралися з протестом біля будівлі й написали в поліцію колективну заяву, щоб церкву закрили. У поліції, каже, відповіли, що нічого не можуть зробити, позаяк це — приватна будівля.

“Зараз, у такий час, коли хлопці віддають свої життя за наші, за Україну, думаю, що церква не повинна бути на території громади”, — каже Оксана Ничик.

Інші жителі Городенки теж категорично налаштовані проти Московського патріархату в місті.

“Люди мають зрозуміти, що в Україні не повинно бути ніякої російської церкви. В жодному разі. Чи вони люблять гроші, що їм дають? Я не розумію цього і наших людей, які пішли до цієї церкви. Це — ще гірше, ніж мос**лі, бо вони руйнують Україну із середини”, — каже житель Городенки Роман Бабчук.

Релігійна громада святого пророка Іллі Української православної церкви в Городенці зареєстрована 21 листопада 2011 року. Її керівником є Дмитро Глуханюк.

Кореспонденти Суспільного зателефонували за номером телефону, вказаним на сайті. Чоловік, який підняв слухавку, представився дияконом Дмитром.

“Я не можу стверджувати, що там саме є, і не можу пояснити, що там є”,— відповів диякон Дмитро.

“Релігійна громада має якийсь стосунок до Московського патріархату чи ні?” — запитали кореспонденти в диякона.

Він відповів: “Ні. Це — Українська православна церква. Наша релігійна організація в Україні зареєстрована, як Українська православна церква. Крапка. Ніяких “МП”. Хто там збирався, що там робили чи за тією адресою, чи за будь-якою іншою, я не в курсі.”

Речник поліції в області Андрій Яцків підтвердив Суспільному, що поліцейські отримали повідомлення щодо перевірки приватного будинку у Городенці, який, можливо, використовують як церкву. За його словами, коли поліцейські приїхали на місце, ворота й двері будівлі були зачинені.

“Поліція прибула на виклик, забрала заяву у жительки міста Городенка. Надалі проводитиметься щодо цього перевірка. Там на місці було ще три людини. Поліція провела профілактичну бесіду, і на тому все закінчилося. Раніше до поліції таких звернень не надходило”, — каже Андрій Яцків.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бомок