Масштабна схема ухилення від призову: у Івано-Франківській області провели обшуки у військкоматах

02.08.2023 19:59   Джерело: Фіртка
Опубліковано : Франківський Новинар

Майже 100 обшукiв у вiйськкоматах 11 областей – викрито масштабну схему ухилення вiд призову. Про це повiдомила пресслужба Офiсу Генпрокурора України.

За процесуального керiвництва прокурорiв Офiсу Генерального прокурора здiйснюється досудове розслiдування у кримiнальному провадженнi за фактами органiзацiї ухилення вiд призову на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї.

Наразi в межах розслiдування проведено майже 100 санкцiонованих обшукiв на територiї Одеської, Закарпатської, Київської, Полтавської, Вiнницької, Черкаської, Чернiгiвської, Львiвської, Житомирської, Iвано-Франкiвської областей та м. Києва.

Виявлено та вилучено медичну документацiю, журнали реєстрацiї медичних висновкiв, довiдок амбулаторних пацiєнтiв, iншi медичнi та облiковi документи. За адресами мiсць проживання ухилянтiв виявлено та вилучено оригiнали довiдок про непридатнiсть до вiйськової служби за станом здоров’я, тимчасовi посвiдчення вiйськовозобов’язаних iз зазначенням непридатностi до вiйськової служби.

За даними слiдства, службовi особи районних територiальних центрiв комплектування та соцiальної пiдтримки в областях, дiючи спiльно з членами вiйськово-лiкарської комiсiї, при посередництвi третiх осiб, налагодили схему видачi довiдок про визнання чоловiкiв непридатними до вiйськової служби за станом здоров’я.

Надалi вiйськовозобов’язаних знiмали з вiйськового облiку. Така послуга в середньому коштувала 6000 доларiв США.

Пiд час перевiрки частини вiйськовозобов’язаних установлено, що вони навiть не прибували для проходження ВЛК. Про це, в тому числi, свiдчить вiдсутнiсть будь-яких вiдомостей про них в електроннiй системi охорони здоров’я.

Отриманi довiдки про непридатнiсть до вiйськової служби вони використовували для виїзду за кордон. Слiдство триває, вирiшується питання щодо повiдомлення про пiдозру причетним до вчинення злочинiв особам.

Досудове розслiдування здiйснюється слiдчими Головного слiдчого управлiння Нацполiцiї України, за оперативного супроводу ДКР Нацполiцiї України та ВБ СБУ.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Фіртка