Навіщо в Івано-Франківську об'єднують медичні заклади?

02.08.2023 16:36   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


На Iвано-Франкiвщинi формують мережу спроможних лiкарень. Зокрема, в Iвано-Франкiвську планують створити кластерний медичний заклад. Об'єднають чотири медзаклади — мiську клiнiчну лiкарню № 1, мiський перинатальний центр, мiську дитячу лiкарню та стоматполiклiнiку. 

Навiщо потрiбна така реорганiзацiя, Фiртцi розповiла начальниця управлiння охорони здоров'я Iвано-Франкiвської мiської ради Алла Вацеба.

Зi слiв посадовицi, реорганiзацiя медичних закладiв у мiстi зумовлена реформою охорони здоровʼя.

"28 лютого 2023 року Кабiнет Мiнiстрiв України прийняв постанову про формування спроможної мережi охорони здоров'я. Ця реформа потрiбна для того, щоб медицина в областi була доступною та якiсною.

Потреба в створеннi кластерного медичного закладу з'явилась у зв’язку з медичною реформою в Українi — Уряд фiнансуватиме лише спроможнi установи, якi вiдповiдають вимогам щодо квалiфiкацiї працiвникiв, примiщень, кiлькостi послуг тощо.

Згiдно з цiєю постановою, медичний заклад має бути багатопрофiльним закладом охорони здоров'я, що надає рiзнi види допомоги дитячому та дорослому населенню не менше як за двадцятьма напрямками медичної допомоги.

Тобто, йдеться про те, щоб пацiєнт мав змогу отримати допомогу в одному медичному закладi. Це — не забаганка мiсцевої влади, це — вимога до медзакладiв по всiй Українi", — уточнює Алла Вацеба.

Алла Вацеба каже, що фiнансування окремих закладiв з видiленням коштiв на адмiнiстрацiю та комунальнi послуги, щоб надавати лише одну медичну послугу, є нерентабельним.

"Монопрофiльнi заклади незабаром можуть стати фiнансово нестiйкими та не зможуть iснувати самостiйно без об'єднання з багатопрофiльними закладами.

Вже сьогоднi чимало з них потребують додаткового фiнансування з боку мiсцевої влади, оскiльки кошти, видiленi Нацiональною службою здоров'я України, недостатнi для їхньої ефективної роботи.

Тому треба поспiшити. З 1 сiчня 2024 року має бути новий пакет НСЗУ, тому, аби отримати фiнансування, треба до цього часу встигнути провести реорганiзацiю", — додає посадовиця.

Об'єднання декiлькох медичних закладiв насамперед буде зручним для пацiєнтiв. Крiм того, як продовжує Алла Вацеба, всi працiвники, згаданих медичних закладiв, й надалi працюватимуть на своїх робочих мiсцях.

"Ми йдемо найменш болючим шляхом реорганiзацiї — шляхом приєднання без звiльнення працiвникiв. Жодну лiкарню не закриють. Всi працюватимуть на рiзних рiвнях надання медичної допомоги.

Це буде своєрiдне об’єднання закладiв, втiм всi залишаться працювати на своїх мiсцях — нiкого не звiльнятимуть. Простими словами — для працiвникiв будуть змiни лише в трудовiй книжцi.

Тому сьогоднi не говоримо про те, що реформа про закриття чи скорочення людей, — таких завдань немає. Є мета — збереження кадрiв та лiкарень. Усi колективи повним складом переходять до кластерного закладу.

Керiвники мiської клiнiчної лiкарнi №1, мiського перинатального центру, стоматполiклiнiки й мiської дитячої лiкарнi залишаться, як директори вiддiлiв, а очолюватиме кластерний медзаклад генеральний директор".

Начальниця управлiння охорони здоров'я пояснила, чому саме в кластерний медичний заклад об'єднуватимуть мiський перинатальний центр та стоматполiклiнiку.

"Стоматологiя — це вторинний рiвень медичної допомоги. Ми зобов'язанi зберегти в Iвано-Франкiвськiй громадi комунальний заклад надання стоматологiчної допомоги.

Чому таке рiшення прийняли? По-перше, стоматологiя — заклад охорони здоров'я вторинного рiвня медичної допомоги, власне як i кластерний заклад. Водночас стоматологiчний огляд потрiбен, зокрема, й вагiтним жiнкам.

По-друге, стоматологiчна полiклiнiка є монопакетним закладом, а з 1 квiтня НСЗУ перестала їх фiнансувати. Навiть пацiєнтiв iз гострими станами не можуть лiкувати безоплатно.

Отже, стоматполiклiнiка має один пакет НСЗУ, який надає пiльговим категорiям населення, то вона не може отримувати фiнансування за вимогами НСЗУ. А якщо в закладi, для прикладу, у великому перелiку є стоматологiя, тодi можна отримати ще додатковий законтрактований один або другий пакет.

Держава сьогоднi ухвалила рiшення, що медзаклади мають бути багатопрофiльними, вони не можуть бути вузькоспецiалiзованими на рiвнi мiст".

Окрiм того, додає Алла Вацеба, такi медичнi заклади, за реформою, будуть максимально оснащенi сучасним обладнанням, а також там надаватимуть бiльший спектр послуг.

"Мусимо дбати про колективи, збереження здоров'я та життя пацiєнтiв та рiвень надання медичної допомоги. Кластерним закладам держава гарантує забезпечення високовартiсного обладнання, медичних розхiдних матерiалiв. Йдеться про мiльйони гривень.

Якщо держава роздiлятиме кошти на заклади, то чому цим не скористатись? Керiвники закладiв вже обговорюють, яким чином досягти максимального фiнансування з державного бюджету при об'єднаннi", — резюмує начальниця управлiння охорони здоров'я.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka