Поради рятуальників для туристів в Карпатах: як не потрапити в халепу під час походу в Карпати

27.07.2023 09:11   Джерело: informator
Опубліковано : Франківський Новинар

Цього року в Карпатах загинуло четверо туристів. Що зробити для того, аби похід у гори став цікавою і зовсім не плачевною мандрівкою?

Про це розповідає Інформатор.

Туристи можуть обрати надто складні маршрути, не вивчити маршрути перед мандрівкою. Отож перед тим, як іти в гори треба знати, куди прямуєте, яка це вершина, якої складності маршрут, щоб бути фізично і морально готовим. Мандрівку потрібно детально спланувати.

У горах погода може змінюватися дуже швидко, тож слід мати належне екіпірування – одяг, взуття, трекові палиці, захисний одяг, зокрема, окуляри, головний убір, рукавиці.

“Слід ознайомитися з прогнозом погоди на найближчі декілька днів. За штормових попереджень – мандрівки не планувати. Але якщо плануєте, то під підніжжя гір, маючи розуміння, як і куди можна оперативно евакуюватися. Повідомити підрозділ пошуково-рятувальної служби про планування подорожі, маршрут, склад туристичної групи, а також про початок і завершення мандрівки. Залишити номер телефону контактної особи, щоб в разі небезпеки їй зателефонували. При можливості з собою треба мати GPS-навігатор. Рекомендую скачати додаток “Порятунок в горах”. Обов’язково взяти з собою запас води та харчування”, – розповів на брифінгу начальник Головного управління ДСНС в області Володимир Чернецький.

Також небезпека в Карпатах може виникнути і через диких звірів – ведмедів, диких котів, рисей та ін. Селфі з ними краще не робити.

Також нещасні випадки можуть статися через грози.

“У нас був випадок, коли дорогою на Говерлу загинув чоловік. Близькі люди – постраждали. Блискавки, гроза – надзвичайно небезпечно. Небезпеку може викликати парасоля чи мобільний телефон. Обов’язково слід присісти. Чим нижче людина до ґрунту, тим менший шанс, що в неї влучить блискавка. При  цьому не можна лягати на землю, не опиратися на трекові палиці. Ґрунту мають торкатися тільки носки, – каже Володимир Чернецький.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: informator