Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

Реформа "Укрпошти":чи доведеться у гірських селах Івано-Франківщини людям долати до 15 км, щоб отримати пенсію

22.07.2023 21:38   Джерело: firtka
Автор : Франківський Новинар

Внаслiдок реформи "Укрпошти" гiрськi села, зокрема Голошина i Гринява у Бiлоберiзькiй громадi, що на Iвано-Франкiвщинi, менш як за мiсяць залишаться без листоношi.

Через це пенсiонери та люди з iнвалiднiстю, якi там проживають, не зможуть вчасно отримувати поштовi послуги, продукти та лiки.

Вiдстанi вiд населених пунктiв до єдиного у громадi стацiонарного вiддiлення "Укрпошти" можуть сягати 15 км, а пересувнi вiддiлення або не доїжджають через поганi дороги, або працюють лише упродовж двох годин. Як живуть люди у гiрських селах та чому їм необхiдний листоноша, читайте у матерiалi Суспiльного, передає Фiртка.

15 км по пенсiю

Жителька Голошини Василина Паучак працювала листоношею "Укрпошти" 35 рокiв. Вона вимагає залишити цю посаду в їхньому селi. Iнакше, каже жiнка, отримувати пенсiї, листи, газети, продукти, лiки або сплачувати комунальнi послуги жителям села буде дуже складно, а для когось — i зовсiм неможливо.

"Та як нас тут залишити, як бiдних? Одну людину не можуть уже утримати! Та до чого ця органiзацiя уже?" — запитує Василина.

У селi Голошина, що має протяжнiсть 30 км, проживають понад 400 людей. Мiсцевi кажуть, що пересувнi вiддiлення "Укрпошти" не доїжджають сюди через поганi дороги й складне розташування села, а до єдиного у громадi стацiонарного пункту в селi Гринява треба йти пiшки 15 км.

"Ну та я вже не годна в ту Гриняву йти, я вам кажу, що не годна i все", — говорить Василина Паучак.

"То не те, що лише ти. То всi не годнi", — додає житель села Юрiй Дроняк

Листоноша Оксана Шарабуряк: 24 км гiрських дорiг пiшки та 3 тис. грн зарплати

Листоношею в селi Голошина наразi працює Оксана Шарабуряк. Жiнка розносить людям пошту та iншi необхiднi речi упродовж 20 рокiв. Вона обслуговує 435 жителiв, зокрема 42 пенсiонерiв, з яких десятьом — бiльш як 80 рокiв. Працює Оксана Шарабуряк щовiвторка i щоп’ятницi iз 7:00 до 16:00.

"Приїжджаю на пошту, отримую грошi, товари першої необхiдностi: макарони, олiю. У людей вдома беремо за електроенергiю. Деколи буває, що в сiльську раду навiть оплачуємо податки", — каже Оксана Шарабуряк.

Маршрут Оксани Шарабуряк — це 24 км гiрських дорiг, якi вона долає переважно пiшки. Вiн, зi слiв жiнки, починається у Гринявi й завершується у присiлку Гостiвець, де мешкають четверо пенсiонерiв.

Жiнка працюватиме листоношею ще менш як мiсяць. Пiсля цього, розповiдає, посаду iз зарплатою орiєнтовно 3 тис. грн скоротять.

"Там, помiж хати, треба ще до кожного перейти. Бо є такi старi пенсiонери, що вони не виходять на вулицю. Їм потрiбно принести все додому. З Голошини автобуса немає.

Якщо мене скоротять, я навiть не знаю, хто буде ходити за цими грiшми в Гриняву", — каже Оксана Шарабуряк.

Жителька Гриняви Василина Грималюк завдяки листоношi отримувала газети, лiки, пенсiю i продукти. Сама пiти в стацiонарний пункт "Укрпошти" жiнка вже не в змозi.

"Що ми вартi без листоношi? Та й газети повиплачували до нового року. Я шiсть екземплярiв виписала, та й що? Та й хто менi газету принесе? Та ми без листоношi, як без рук, залишаємося", — говорить Василина Грималюк.

Вiддiлення "Укрпошти" у селi Гринява: скорочення листонош призвело до навантаження на поштовий пункт

Стацiонарне вiддiлення "Укрпошти" у селi Гринява обслуговує понад пiвтори тисячi людей з усiєї громади, розповiла начальниця вiддiлення Ольга Федорчак. З її слiв, через скорочення листонош зросло i навантаження на поштовий пункт. Люди з вiддалених сiл та присiлкiв пiшки долають вiд 1 до 5 км, аби отримати посилки, сплатити за електроенергiю, поповнити мобiльний рахунок. Iнтернету в тих мiсцях немає, а найближчий банкомат — у селi Устерiки.

Свiтлана Рубаняк живе у селi Гринява. Щоб добратися до вiддiлення "Укрпошти" жiнцi потрiбно зiйти з гори 2 км.

Я з коштуром можу йти двi-три години. До того нам приносила листоноша газети, квитанцiї. Навiть могла продукти нам винести — тим, у кого нема нiкого. Люди живуть одинокi, неходячi. Жiнка з пошти все передавала", — дiлиться Свiтлана Рубаняк.

Газети — чи не єдиний для мiсцевих жителiв спосiб дiзнатися новини, розповiла начальниця вiддiлення Ольга Федорчак. Загалом тут виписують майже пiв тисячi примiрникiв щопiвроку. Житель Бiлої Рiчки Дмитро Федорчук, який також прийшов на "Укрпошту" пiшки, бере газети й для сусiдiв.

"Пiдписку взяли, все взяли. Нiхто людей не попередив, що не буде листоношi. Люди грошi заплатили, тепер самi мусять ходити", — говорить Дмитро Федорчук.

Василина Рубаняк iшла вiд присiлка Гостiвець 5 км, щоб узяти пенсiю.

"А там — моя сестра, чоловiк лежачий. Як вона може пiти сюди й пенсiю забрати? I вони обоє перестарiлi", — каже Василина Рубаняк.

Пiд час реформи "Укрпошти" не зважили на специфiку гiрських районiв

Голова Бiлоберiзької громади Дмитро Iванюк розповiдає, що в 17 населених пунктах, розташованих у її межах, мешкають 8 600 людей. Вiдстань мiж двома крайнiми селами — Бiлоберiзкою i Перкалабою — становить 70 км.

Голова громади додає, що достатньо великими є вiдстанi мiж усiма селами й присiлками. Через гiрську мiсцевiсть сполучення мiж ними дуже складне. Два роки тому в громадi працювали два стацiонарнi вiддiлення "Укрпошти" — у Бiлоберiзцi та Гринявi. Також донедавна пошту в гiрських селах розносили двоє листонош.

"Колись у сiльрадi можна було дати довiренiсть — секретар мав такi повноваження. Цi довiреностi вже повиннi заноситися у Державний реєстр. Цю людину з iнвалiднiстю привезти — 60 км у Верховину до нотарiуса i назад, щоб вона довiрила комусь пенсiю отримувати. Це просто зараз нереально", — говорить Дмитро Iванюк.

Голова Бiлоберiзької громади також сказав, що заява представникiв "Укрпошти" про те, що пiдприємство зазнає збиткiв, бо люди припинили передоплату газет, є некоректною:

"Для прикладу, я працюю, жiнка працює. I графiк пересувної пошти — по двi години чекає авто двiчi на тиждень у селi. У той перiод, коли ми на роботi. Звичайно, я не буду виписувати газети. Бо отримуватиму їх через мiсяць, два тижнi. I для чого менi та застарiла iнформацiя?"

Дмитро Iванюк каже: пiд час реформи "Укрпошти" не зважили на специфiку гiрських районiв.

"Я думаю: це — знущання з гуцульського народу. Бо проходила децентралiзацiя, де було анонсовано, що мають бути доступнi послуги для населення", — пояснює Дмитро Iванюк.

Щоб розв'язати проблему, голова Бiлоберiзької громади звертався як до керiвника "Укрпошти" в Iвано-Франкiвськiй областi Михайла Рудого, так i до представникiв обласної вiйськової адмiнiстрацiї, однак поки результату немає.

"Iнформацiйна безпека. "Укрпошта" залишила без такої послуги населення"

Голова Верховинської районної вiйськової адмiнiстрацiї пiд час наради в голови ОВА 13 липня 2023 року розповiв, що загалом у Верховинському районi працюють дев’ять стацiонарних та чотири переїзнi вiддiлення поштового зв’язку, якi обслуговують понад три тисячi людей. Зокрема, забезпечують їх газетами.

"Якщо зважати на воєнний стан — це ж iнформацiйна безпека. Фактично, "Укрпошта" залишила без такої послуги населення", — говорить Бровчук.

Журналiсти звернулись за коментарем до заступника директора обласної дирекцiї "Укрпошти" Тараса Бiжика. Вiн порадив залишити своє запитання на головному сайтi пiдприємства, адже питання реформи — це компетенцiя центральної дирекцiї.

Пояснення керiвника обласної дирекцiї "Укрпошти" Михайла Рудого

13 липня пiд час наради в голови Iвано-Франкiвської обласної вiйськової адмiнiстрацiї керiвник обласної дирекцiї "Укрпошти" Михайло Рудий розповiв, що в межах другої хвилi реформи на Прикарпаттi закрили 22 вiддiлення поштового зв’язку.

"Працюють 345 вiддiлень поштового зв’язку, з яких 61 — мiське та 237 — у селах. У 231 населеному пунктi працюють 47 пересувних бригад поштового зв’язку. 22 вiддiлення закрили", — каже Рудий.

З його слiв, станом на перший квартал 2023 року всi вiддiлення були автоматизованими, однак рiзко впала кiлькiсть послуг, тому довелося проводити оптимiзацiю.

"Першорядним у визначеннi кiлькостi штатних працiвникiв — операторiв i начальникiв вiддiлень, листонош — є обсяги роботи та попит населення на послуги, якi надаються в "Укрпоштi", — повiдомив керiвник обласної дирекцiї "Укрпошти" Михайло Рудий.

Також вiн додав, що штат працiвникiв i кiлькiсть вiддiлень змiнювали щоквартально до пандемiї COVID-19 i початку повномасштабної вiйни. З його слiв, бiльшiсть працiвникiв поштових пунктiв написали заяви на звiльнення за згодою сторiн.

"Пiдприємство надає виплату в розмiрi вiд одного до трьох-чотирьох посадових окладiв, якщо людина сама напише заяву на звiльнення. Нiхто не змушує", — говорить Рудий.

Пiсля звiльнень працiвникiв i зменшення кiлькостi вiддiлень в "Укрпоштi" ухвалили рiшення змiнити графiк роботи стацiонарних пунктiв на п’ятиденний — вiд ранку до обiду.

"Зробiть реформу в iнтересах людей", — Онищук

Голова Iвано-Франкiвської обласної вiйськової адмiнiстрацiї Свiтлана Онищук доручила заступницi Людмилi Сiрко пiдготувати листи до керiвництва "Укрпошти" i Кабiнету мiнiстрiв України щодо ситуацiї у гiрських селах регiону.

 "Звертаюся до вас, як голова ОВА, зробiть реформу в iнтересах людей, враховуючи особливостi нашої областi — гiрськi територiї й соцiальнi верстви населення", — сказала Онищук.

Суспiльне звернулося за коментарем до заступницi голови обласної вiйськової адмiнiстрацiї Людмили Сiрко. Однак вона перебуває у вiдпустцi.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka