Весільний обряд з Рогатинщини може увійти переліку нематеріальної спадщини

13.07.2023 20:46   Джерело: Репортер
Опубліковано : Франківський Новинар

Традиція віншування Василів на Рогатинщині увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це Репортеру повідомила керівниця рогатинського відділу культури Ольга Рибій.

Згідно з традицією, на Василя 14 січня (за новим календарем – 1 січня) мешканці села Липівка на Рогатинщині, де збереглася традиція, навідують іменинників, віншують їх та в’яжуть сіном. При цьому співають старовинні коляди. Одяг у віншувальників – також традиційний.

Також у Рогатині готують до внесення до списку ще одну традицію – випікання Пуківської долі. Традиція досі живе у Пукові та інших селах на Рогатинщині.

Усі знають, що на весілля завжди несуть коровай. А тільки на Рогатинщині печуть «долю», – каже Ольга Рибій. – Це хліб, який молода роздає всім на церковному подвір’ї, після того як взяла шлюб – ділиться своєю долею. Доля – пухкий хліб, зовні нагадує паску, всередині з сиром. Саме у Пукові він дуже гарно оздоблений – пташки, виноград.

За традицією, такий хліб має право пекти заміжня жінка з «гарною долею»: яка добре живе з чоловіком, має дітей, не вдовиця. Так вона передає свою долю молодій.

За словами Ольги Рибій, обряд уже міститься в обласному реєстрі. Скоро його подадуть на розгляд до міністерства культури та національної політики.

Зараз у національному переліку – 69 елементів. Крім віншування Василів у Липівці, з Прикарпаття у списку – гуцульська боднарка, гуцульська бриндзя, фестиваль «Коляда на Майзлях», карпатське ліжникарство, гуцульська коляда і плєси, гуцульська писанка, традиція косівської мальованої кераміки.

Ольга Романська


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Репортер