Франківські медики нарощують 17 см кістки ноги пораненому на війні захиснику

10.07.2023 21:25   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Внаслідок поранення у лівій нозі Андрія забракло 17 сантиметрів кістки. Ногу мали ампутувати, але він рухав пальцями і стопою, тож вирішили зберегти.

Лікарі встановили спеціальний апарат, яким витягують кістку з двох боків, щодня його підкручують по міліметру й натягнули вже до 6 см, інформує “Галка” з посиланням на Івано-Франківську обласну лікарню.

Щоб кістки «зустрілися» потрібно ще приблизно три місяці. Нога ще не функціональна, але Андрій запевняє, що не падає духом, та ще й підбадьорює сусідів по палаті, якщо у когось починаються депресивні настрої на кшталт «краще б мені в голову прилетіло, ніж я інвалід тепер».

«Головне – шукати позитив, не зациклюватися на поганому, – переконаний військовий. – Мене поранило, а могло й убити. Якщо Бог урятував, значить у Нього на мене є плани».

Чоловік родом з Умані. У лікарні понад рік. Два тижні тому встиг тут й одружитися. Каже, що давно хотів, але не просто так, а щоби почуття були.

«Ще й сам не можу в це повірити. Не думав, що здатен на таке», – усміхається Андрій.

Знайомство з Аллою відбулося у ТікТоці. Вона приїхала його навідати й на третій день Андрій поїхав шукати у середмісті Франківська ювелірний магазин, щоби придбати обручки.

Дружина з Хмельниччини. У неї є син, який зараз у полоні, він – «азовець». В Андрія є дев’ятирічний син, який наразі з його батьками. До слова, у відділенні травматології всі радіють за Андрія, поздоровляють, жартома чи серйозно кажуть, що невдовзі очікують на поповнення, а якщо буде знову син, то назвуть на честь лікаря-травматолога Зоряном.

Військовий вважає, що ставши у лави ЗСУ, зробив те, що мав.

«Я пішов захищати свою родину. Я не пішов за Петра чи Василя, а за свою сім’ю. Так кожен повинен робити. Але у мене є знайомі, які ховаються. Це їхній вибір», – акцентує чоловік.

«Остеогенез буде повноцінний, все завершиться позитивно, – каже травматолог Андрій Голинський. – Зараз ми подовжуємо кінцівку, нарощуємо кістку, результативність є, а нагноєнь немає. Процес регенерації задовільний, тільки потребує часу».

Надалі – реабілітація. Хоча контрактур в колінному суглобі немає, рухи ноги мають бути в повному обсязі.

«Неврологічний статус в Андрія по стопі ми вже не повернемо. Нерв залишився десь на полі бою разом зі шкірним і м’язевим клаптем. Рухи пальцями обмежені, але є. Тобто рухати він нею буде», – обіцяє лікар.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka