У Франківську відкрили виставку “Вписані в історію. Зруйновані війною”

06.07.2023 11:57   Джерело: informator
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвську сьогоднi, 5 липня, вiдбулося вiдкриття виставки “Вписанi в iсторiю. Зруйнованi вiйною”.

На виставцi в Центрi сучасного мистецтва на вулицi Марiйки Пiдгiрянки, 23 ви побачите свiтлини пам’яток архiтектури та мистецтва до i пiсля повномасштабного вторгнення. Всього 34 стенди. На 24 лютого 2022 в Марiуполi було 206 iсторичних будiвель, 106 пам’ятникiв iсторiї та монументального мистецтва, 33 об’єкти археологiї. Бiльшiсть з них знищенi чи пошкодженi росiянами.

На однiй з них – “Будинок з левами” на вулицi Архiтектора Нiльсона, 7. Це вiзитiвка туристичного Марiуполя. Його збудували на початку минулого столiття. Одним iз власникiв будiвлi був директор заводу “Азовсталь” Якiв Гугель. Його розстрiляли у 1937 роцi.

“Такi речi треба пам’ятати всiм, бо це наша iсторiя. Хто не пам’ятає iсторiї, не буде мати майбутнього. Цим, на жаль, українцi трошки страждають. У цьому випадку це iсторiя нашої культури, мiстобудування, яке зруйноване не тiльки в Марiуполi. Для того, щоб вiдновитися, ми повиннi пам’ятати, що в нас було. Якимось чином це треба вiдновлювати. Думаю, що треба i вiдбудовувати, i вiдновлювати, бо пам’ять та iсторiя є саме тим, на чому ми стоїмо”, – каже керiвник ЦСМ Андрiй Шнайдер.

Фотовиставка триватиме до 18 липня.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: informator