Франківський лікар власним коштом рятує давній костел у селі Поділля

03.07.2023 11:29   Джерело: Курс
Опубліковано : Франківський Новинар

Костел Непорочного Зачаття Діви Марії у селі Поділля, що на Івано-Франківщині, більшу частину свого 123-річного існування простояв зачиненим або використовувався як склад. Нині напівзруйнований храм намагається врятувати меценат лікар Тарас Масляк.

Костел не перебуває на балансі у жодної зі структур, тому отримати фінансування на відновлення споруди з бюджету держави чи області село не може. Нині храмом опікується головний лікар Івано-Франківської центральної міської лікарні Тарас Масляк. Його сім’ї належить ферма неподалік костелу, розповідає Суспільне.

“Це — намолене місце, туди ходили люди, молилися. Це — місце Господа, місце Бога. Немає значення, скільки часу минуло. Воно було захаращене різним сміттям, брудом, напіврозвалене. Там не було ні дверей, ні вікон, частина даху зруйнована”, — каже Тарас Масляк.

За його ініціативи у костелі укріпили фундамент та стіни, перекрили дах, відновили вікна та двері.

null
Фото з мережі Інтернет

“Ми зробимо теж вітраж. Запрошували художника. Нам з Кракова прислали цей вітраж, який там був. Плануємо оновити ще хрест, який на центральній стіні зруйнувався, упорядкувати територію. І зробимо після того аналіз його аварійності. Будемо думати, що зробити, аби він зберігався далі”, — розповідає Тарас Масляк.

З матеріалами для перекриття меценату Тарасу Масляку допоміг товариш Василь Цюпер. Теслярі, розповідає чоловік, спорудили дах майже за безцінь. Гроші на ремонт костелу Тарас Масляк виділяє з прибутку від фермерської діяльності, а також власні.

“Ті невеликі заробки, які ми маємо на цій фермі, ми з тих грошей “відщеплюємо”, аби щось зробити. Але в будь-якому випадку ми в це будемо вкладати, тому що ця споруда стоїть біля нашої території. І ми змушені це робити, щоб зберегти на покоління. Якщо вона простояла 100 років, я думаю, що ще зможе простояти кільканадцять. Щоб люди бачили: все ж таки – це історія наша”,— говорить Тарас Масляк.

З його слів, важливо, щоб до відновлення костелу долучалися жителі громади. У відновленому храмі, каже меценат, можна було б облаштувати музей чи галерею, де б демонструвалися старі фото костелу, села та розповіді про їхню історію.

Історична довідка. Філіальний мурований костел у Поділлі Більшівцівської громади почали зводити приблизно у 1896 році за гроші тодішніх власників села — графів Мицельських. Проєкт неороманського храму розробив випускник Львівської політехніки, архітектор Альфред Броневський. Поруч спорудили муровані дзвіницю на три дзвони та парафіяльний будинок.

Будівництво костелу завершили у 1900 році. Тоді ж графи Мицельські привезли у село кількох місіонерів з-під Кракова, надали їм будинок, землю і капітал у розмірі 42 тис. корон у вартісних паперах. За це місіонери згодилися правити у костелі.

Останнім місцевим парохом у храмі служив Віктор Шклярчук, який загинув 10 лютого 1944 року. Його таємно поховали на сільському кладовищі. У той самий період радянська влада розмістила у костелі агроцех. Вітражні вікна забили дошками й розділили храм на два поверхи.

“Тут існував колгосп. Колгосп зробив тут склади. Всередині переробив для зерна. Поставили щити, збили і тримали те, що їм було потрібно”, — говорить староста Кінашівського старостинського округу Дмитро Горбунь.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс