Не одягай шорти, бо ти спокушаєш чоловіків: як у Калуші пенсіонерка повчала юних дівчат

10.06.2023 17:12   Джерело: versii.if.ua
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Літо. Спека. Нарешті можна одягнути легкі сукні чи короткі шорти. Але через таке вбрання часто можна нарватись і на критику сторонніх людей. Як це до прикладу трапилось в Калуші.

Тяжкий гріх

В мережі Тікток користувачка з ніком Настуся виклала відео, як до них з подругою на вулиці підійшла старша жінка та почала читати моралі за одягнуті шорти.

«Бо ти спокушає чоловіків. А як спокушає чоловіків, значить ти робиш тяжкий гріх. Можна вдягнуся по коліна, вище колін, але не отак», – робить настанови молодому поколінню жінка.

Пенсіонерка застерігає, що така манера одягатися може мати наслідки.

«Дівчата, я вас прошу. Бо будете потім терпіти, будете плакати – не будете знати чого. То страшне буде. Я б вам дещо почитати – то вам волосся стане дибом», – додала жінка.

За день відео стало вірусним: його переглянуло понад 350 тисяч користувачів, а під самим дописом – тисячі коментарів.

«То може це чоловікам не треба спокушатися? Чи то вже не гріх»

«Маємо в паранджі ходити»

«Я грішу кожен день»

«До моєї подруги так пристала вчителька, коли ми були в поїзді з класом, за те, що вона наділа велосипедки і назвала її ескорт-працівнице».

Поліція моралі

Героїню відео вже охрестили «поліцією моралі в Калуші». До слова, в деяких країнах і справді є спеціальні відділи поліції, які займаються попередженням та припиненням злочинів, пов’язаних з порушенням суспільної моралі. Дії, які, згідно з кримінальним кодексом цих країн, вважаються аморальними, караються згідно кримінального кодексу.

Найгучніше поліція моралі заявила про себе в Ірані. Тут офіційно ця структура називалась «патрулем поведінки», вона була заснована в 2006 році за президента Махмуда Ахмадінежада. Її співробітники стежили за дотриманням іранцями, насамперед жінками, «правил скромності» і носіння хіджабу. Іранки багаторазово свідчили про грубість та образи з боку патрульних.

У вересні 2022 року після загибелі 22-річної Махси Аміні з курдської меншини в Ірані ліквідували «патруля поведінки». Аміні була затримана поліцією моралі за розпущений хіджаб; з поліцейської дільниці її відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Це спровокувало масові протести, які тривали кілька місяців.

Проте у деяких ісламських країнах та регіонах такі установи і досі діють у Хісби або ісламської релігійної поліції. Вони мають ті ж обов’язки, що і поліція моралі: приписувати те, що правильно, і забороняти те, що засуджено, та забезпечувати дотримання законів шаріату.

Слатшеймінг

Такі заяви старшої жінки, про те, що заборонено одягати відкритий одяг, щоб не спокушати чоловіків, вважають одним із проявів слатшеймінгу.

Слатшеймінг (англ. slutshaming; від «slut» — «шльондра» та «shaming» — соромлення, публічний осуд) — критика та осуд жінок і дівчат за їхню сексуальну активність, або ж вигляд чи поведінку, які в інших асоціюються з цією сексуальною активністю.

Термін відносно нещодавно з’явився в англійській мові, а в українській взагалі не має прямого аналогу.

Прикладом слатшеймінгу є осуд зовнішнього вигляду та одягу жінок, тобто звинувачення у дуже відвертому одязі. Як це не дивно, але згідно досліджень, до слатшеймінгу частіше вдаються жінки. Свідомо чи ні, чимало жінок бояться потрапити під загальний осуд. Ображаючи інших жінок, вони намагаються відгородитись осуду та дистанціюватись від вразливої групи людей: «Я – не така».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: versii.if.ua