СБУ оголосила підозру колишньому заступнику голови Василівської РДА, який вів пропаганду за приєднання Запоріжжя до рф

07.06.2023 21:16   Джерело: IfNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Слідчі СБУ повідомили про підозру в колабораціонізмі колишньому заступнику голови Василівської районної державної адміністрації Запорізької області. 

Йдеться про 39-річного місцевого мешканця, який до призначення у Василівський район понад рік очолював Михайлівську РДА на Запоріжжі. 

Після повномасштабного вторгнення екс-посадовець почав працювати на загарбників у якості антиукраїнського пропагандиста. 

СБУ встановила, що під час організації та проведення незаконного референдуму фігурант вів активну проросійську пропагандистську діяльність на підтримку окупаційної влади, встановленої російськими збройними формуваннями.

При цьому він спирався на власний вплив та авторитет, пов’язаний із колишніми посадами.

Зокрема, колаборант агітував підприємців, фермерів та місцевих жителів брати участь у псевдореферендумі про приєднання окупованих територій до складу держави-агресора. 

А після проведення фейкового плебісциту записав відеозвернення, в якому назвав незаконне рішення про приєднання до рф «багатовіковою мрією українського народу».

 Крім того, колаборант брав участь у численних зустрічах та зібраннях, зокрема, т.зв. «круглому столі», де під час псевдоісторичної доповіді про героїзм навів війська російських загарбників як приклад героїв.

Слідчі СБУ оголосили колаборанту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 5 ст. 111-1 – колабораційна діяльність;
  • ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

На фігуранта очікує ув’язнення на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати адміністративні посади на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Івано-Франківську за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews