Франківщина уже також в переліку областей, де найбільше зловживають системою "Шлях"

05.06.2023 13:25   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Одним з видiв протиправної дiяльностi є використання порушниками для перетину держрубежу системи «Шлях» з метою подальшого неповернення на територiю України.

Проведений прикордонною службою аналiз виїзду водiїв транспортних засобiв суб’єктiв господарювання, якi мають лiцензiю на право провадження господарської дiяльностi з мiжнародних перевезень, вказує на деякi правопорушення. Зокрема, 1,5% осiб, якi виїжджали з України у сiчнi-лютому цього року за системою «Шлях», вчасно не повернулися в країну у визначений термiн 60 дiб, що встановлений Правилами перетину кордону для такої категорiї осiб.

Такий характер правопорушень спостерiгається у перевiзникiв майже зi всiх регiонiв України, але найбiльше – з Тернопiльської, Закарпатської, Iвано-Франкiвської, Рiвненської та Львiвської областей, повiдомляють у Державнiй прикордоннiй службi.

При цьому бiльшiсть зловживань вiдмiчаються з боку ФОПiв, яким, як i великим пiдприємствам-перевiзникам, надана можливiсть внесення осiб до системи «Шлях». Великi пiдприємства бiльше пiклуються про свою репутацiю, натомiсть окремi ФОПи зловживають наданими можливостями i за грошову винагороду, орiєнтовно вiд 3 до 7 тис. доларiв США, пропонують свої послуги iз внесення даних про осiб до системи. В окремих випадках створюється нове пiдприємство для здiйснення протиправної дiяльностi.

З огляду на такi порушення Держприкордонслужба посилила заходи, спрямованi на встановлення законних пiдстав для перетинання державного кордону особами, якi внесенi до системи «Шлях».

“Як результат бiльш як 4,3 тис. особам з початку року було вiдмовлено у виїздi за межi України, якi слiдували як водiї суб’єктiв господарювання. Також у поточному роцi прикордонне вiдомство України направило 100 листiв-iнформувань до Укртрансбезпеки щодо виявлених правопорушень лiцензiатами, якi вносили до системи «Шлях» iнформацiю про водiїв, якi виїхали за межi України та у визначенi законодавством термiни, 60 дiб, не повернулися в Україну”, – йдеться в повiдомленнi.

Загалом вiд початку дiї системи «Шлях» вже 38 лiцензiатам тимчасово припинено доступ до системи.

Також на цей час триває документування вказаної злочинної дiяльностi в рамках бiльш як 60 кримiнальних проваджень за ст. 332 КК України (незаконне переправлення осiб через державний кордон України). Окрiм цього, про пiдозру у вчиненнi злочину повiдомлено 126 особам i засуджено 4 особи.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs