Помер член ОУН та вояк УПА з Івано-Франківщини Степан Петраш

Його не стало на 97 році життя.

02.06.2023 10:55   Джерело: Бомок
Опубліковано : Новини Станіславівщини

Помер член ОУН та вояк УПА з Івано-Франківщини Степан Петраш. Його не стало на 97 році життя. Про це 29 травня повідомив міський голова Калуша Андрій Найда.

“На 97 році завершив свій життєвий шлях, рівнозначний подвигу, Степан Миколайович Петраш  — до останньої хвилини дійсний і відданий член ОУН, незмінний очільник станиці ветеранів ОУН-УПА Калущини, вояка Української Повстанської Армії, який брав участь в бойових діях як проти фашистських загарбників, так і проти військ НКВД, кавалер ордену “За заслуги”, Почесний громадянин міста Калуша, Людина-легенда, життєлюб та неперевершений оптиміст, якого знали, шанували, яким захоплювалося не одне покоління калушан”, – написав він.

Як зазначає “Суспільне”, Степан Петраш народився 14 січня 1927 року у селі Залуква в родині колишнього вояка Української Галицької Армії Миколи Петраша. Закінчив шість класів місцевої школи та середню школу у Галичі. Згодом вступив у гімназію в Станиславові (нині — Івано-Франківськ), де його менторами були Тарас Франко та Роман Савицький. У 1942 році Степан Петраш вступив у підпільне Юнацтво ОУН, яке діяло при навчальному закладі.

Повстанець у складі Станиславівського тактичного відтинку “Чорний ліс” виконував диверсійні завдання та брав участь в операціях з ліквідації зрадників. Степан Петраш три місяці був районовим станичним. Пізніше вояк вступив у спецбоївку окружного референта служби безпеки Михайла Нагнибіди, де став розвідником.

11 березня 1945 року Степана Петраша спіймали енкаведисти. Після місяця допитів військовий трибунал військ НКВС Станіславської області засудив повстанця до десяти років позбавлення волі. Він відбував покарання у Воркуті, був активним учасником Воркутинського повстання.

Звільнений у жовтні 1954 року Степан Петраш зміг повернутися в Україну лише в 1972 році. З 2000 року Степан Петраш очолював Калуську станицю ветеранів ОУН-УПА. У 2017 році Президент України Петро Порошенко нагородив повстанця орденом “За заслуги”.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бомок