У Калуші не продовжать договір оренди землі з релігійною громадою московської церкви

27.05.2023 10:31   Джерело: IfNews
Опубліковано : Новини Станіславівщини

25 травня Калуська міська рада прийняла рішення про припинення договору оренди земельної ділянки з релігійною організацією Свято-Николаївської парафії Івано-Франківської єпархії УПЦ.

Як зазначено у рішенні, договір припинять у зв’язку з тим, що «керівний центр вказаної релігійної організації знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала частину території України та створює пряму і безпосередню загрозу для національної безпеки України», інформують "Вікна".

Проєктом рішення пропонували припинити договір оренди земельної ділянки вже з 1 липня, однак за пропозицією земельної комісії дату перенесли на 27 грудня 2023 року. Як пояснив начальник управління земельних відносин Калуської міської ради Володимир Мельник, термін дії договору оренди землі з релігійною організацією завершується 27 грудня, боргів по орендній платі вона не має, тож дочасне розірвання договору оренди землі могло б стати підставою для судового позову. Фактично своїм рішенням міська рада задекларувала, що договір оренди земельної ділянки продовжено не буде. За наслідками рішення управління земельних відносин має не пізніше ніж за два місяці направити релігійній громаді лист-повідомлення про припинення договору оренди земельної ділянки.

Нагадаємо, договір оренди земельної ділянки площею 0,1 га на вул. Грушевського було укладено з релігійною організацією Свято-Николаївської парафії УПЦ 30 січня 2003 року. Її цільове призначення — для будівництва церкви Св. Миколая Чудотворця. Ставка орендної плати — 4,5%, релігійна громада сплачує за оренду землі понад 15,3 тис. гривень на рік.

Як йшлося на сесії у 2020 році споруда церкви була здана в експлуатацію.

За даними opendatabot.ua, Свято-Николаївська парафія Івано-Франківської єпархії української православної церкви заснована 4 квітня 1996 року, адреса реєстрації: м. Калуш, вул. Грушевського, 99. У вересні 2002 року Калуська міська рада дала дозвіл на будівництво у місті православної церкви московського патріархату. Будувати храм допомагав "ЛУКОР" (одним з засновників якого був російський "Лукойл").

Також раніше депутати міської ради висловлювали підозри щодо захоплення релігійною громадою комунальної землі понад орендовані 10 "соток". На початку травня комісія з самоврядного контролю провела заміри на місці. Виявилося, що споруда церкви в основному збудована на орендованій земельній ділянці (вона виступає за її межі приблизно на 60 см). Однак на огородженій ділянці навколо церкви є близько 20 "соток" комунальної землі, які релігійній громаді не передавали ні в оренду, ні в користування. За результатами перевірки комісія склала акт щодо захоплення релігійною громадою комунальної землі.

Далі, за словами Володимира Мельника, міська влада буде звертатися до релігійної громади з вимогою усунути порушення. У разі, якщо огорожу церкви з комунальної землі не приберуть, міська влада звертатиметься до правоохоронних органів. Як ішлося на сесії, за самозахоплення землі передбачена кримінальна відповідальність.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews