Родина підприємців з Маріуполя відновлює виробництво сувенірів у Івано-Франківську

22.05.2023 20:49   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

Вiйськовослужбовець Микола Воропай разом з донькою Марiєю Гльозою розвинули у Марiуполi успiшний бiзнес з виготовлення сувенiрiв. Та через повномасштабне вторгнення рф усе майно було втрачено, домiвка згорiла, а виробництво припинилось. Проте родина пiдприємцiв не здалася i тепер вiдтворює власну справу в Iвано-Франкiвську.

Родина підприємців з Маріуполя відновлює виробництво сувенірів у Франківську  | Курс

Пiсля трьох мiсяцiв перебування у Днiпропетровськiй областi Марiя переїхала до Iвано-Франкiвська. Каже, що вони з чоловiком ще до повномасштабної вiйни думали переїхати до захiдних областей. Але Львiв для них був трохи шумним та перенасиченим, тому вибiр зупинився на Франкiвську, пише Схiдний варiант.

Одного разу у гостi приїхав тато Марiї та запропонував поновити дiяльнiсть з виготовлення деревʼяних сувенiрiв. Микола Воропай виграв грант вiд Українського ветеранського фонду, грошi з якого пiшли на перезапуск виробництва. Назву вирiшили взяти нову – “ARTнацiя”. Марiя каже: “Ми вирiшили, якщо все починається з нуля, то й назву треба нову”. 

Підприємці з Маріуполя вирбництво сувенірів

Для роботи була створена нова сторiнка в Instagram, дизайнерськi макети використали тi, що залишились ще з Марiуполя. Спочатку це була така ж продукцiя, що й до вiйни, – пiдставки пiд кружки та телефони, настiльнi календарi з дерева, серветницi, магнiти, брелоки та iнше.

“У нас є й нова ланка виробництва. Ми придбали вишивальну машинку. Зараз опановуємо її, адже це зовсiм нове для нас. Але сподiваємось налагодити випуск футболок, екоторбинок i, може, кепок з вишивкою. Зараз почали спiвпрацювати з марiупольською сувенiрною крамничкою, виготовляємо замовлення”, – розповiдає Марiя.

Запуск виробництва пiд час вiйни не пройшов без проблем. У листопадi, коли родина почала вiдновлювати майстерню, були перiодичнi вiдключення свiтла, спричиненi росiйськими обстрiлами українських ТЕЦ. Проблеми є i з логiстикою. Якщо у Марiуполi майстерня та домiвка родини були в одному мiсцi, то зараз доводиться кожен день долати чималу вiдстань. Стало складно шукати нових клiєнтiв. 

Родина підприємців з Маріуполя відновлює виробництво сувенірів у Франківську 1

Марiя працює зараз одна, адже чоловiк та батько на службi. Зiзнається, що поки встигає все робити, але найближчим часом будуть розвиватися та розширювати колектив:

“Зараз у нас є продукцiя, є спiвпраця з марiупольською крамничкою, плануємо освоювати новий вид продукцiї. Так i працюємо. Але ми все ще знаходимось на стадiї запуску”.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs