Пацієнтів із ризиком раку спостерігатимуть на Тижні меланоми у Фарнківську

22.05.2023 10:07   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


В Iвано-Франкiвську вiдбувся тиждень дiагностики меланоми. Безкоштовнi для мешканцiв громади огляди тривали в усiх полiклiнках мiста.

Ця недуга, кажуть медики, є найагресивнiшою пухлиною шкiри, яка миттєво прогресує. I через несвоєчасну дiагностику часто стає летальною.

“Меланома – злоякiсне утворення, – акцентує лiкарка-дерматовенеролог полiклiнiки №3 Марiя Кучер. – Цей тип раку дає швидкi метастази. Пацiєнт має звернути увагу на пляму коричневого кольору, яка з’явилася на шкiрi. Це не завжди буде щось об’ємне”.

Зi ста пацiєнтiв, якi прийшли обстеження, у трьох виявили меланому i скерували їх на додаткову дiагностику в Прикарпатський онкоцентр.

Iнших пацiєнтiв, якi мають ризик розвитку меланоми, спостерiгатимуть у полiклiнiках. “Ще дообстежимо i будемо спостерiгати впродовж трьох мiсяцiв, пiв року. Люди знають, попередженi”, – каже дерматовенеролог Олег Бейлах.

Медик “озброєний” цифровим дерматоскопом. Такий прилад дозволяє виявити змiни на раннiх стадiях, а також вiдстежувати динамiку, пояснює лiкар.

“Пiд час дерматоскопiї ми бачимо не тiльки поверхню родимки, а й її глибокi шари i структуру”, – додає Марiя Кучер. За її словами, власне дерматоскопiя є сучасною дiагностикою меланоми.

За скеруванням сiмейного лiкаря дерматоскопiя є безкоштовною, iнформує 402 Канал.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs