На Дністрі влаштовують сплави на лодіях - з середньовічнім колоритом

21.05.2023 19:03   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


На туристичному порталі Івано-Франківщини нещодавно були представлені нові маршрути на теперішній літній сезон. Серед них – мандри Дністровським каньйоном “Середньовічні сплави”.

Сплав Дністровським каньйоном стартує із кемпа “Пристань Варяга”, що розташований у селі Делева Олешанської громади, пише Суспільне.

На “Пристані Варяга” є місце для наметів, будиночок з гостьовими кімнатами, літня кухня та санвузли. На території відпочинкового центру планують зробити землянки, аби ще більше наблизити атмосферу до Середньовіччя.

З колоритом середньовіччя: на Дністрі влаштовують сплави на лодіях 1

Сплавлятися можна як на звичайних сапбордах чи каяках, так і на човнах, які є історичною реконструкцією середньовічних суден, розповідає менеджер проєкту з роботи з клієнтами Володимир Матковський. Зараз ці човни готують до сплавів.

“Це судно називається лодія. На відміну від скандинавських дракарів, технологія створення яких збереглася до наших днів, ці човни ми реконструювали за дрібними знахідками або малюнками з літописів”, — каже Володимир Матковський.

Під час сплаву річкою туристам пропонують робити зупинки. Там можна подивитися на каскади струмків, які течуть у Дністер, а також гіпсові печери. Одна з печер — це Грот відлюдника. Існує легенда, що в ній жив монах-відлюдник.

“Там зроблені окремі рукотворні камери. А на стінах — хрести”, — каже Володимир Матковський.

“Напівземлянки, зокрема, для проживання туристів, а також велику палату в стилі Київської Русі, в якій буде їдальня, кухня та інші цікаві локації”, — ділиться він.

З колоритом середньовіччя: на Дністрі влаштовують сплави на лодіях 3

За його словами, варягом у Київській Русі називали професійного воїна скандинавського походження. Володимир Матковський також припускає, що варяги були на території Івано-Франківщини, адже археологічні розкопки свідчать про щонайменше два середньовічні поселення у цих округах.

 “У X столітті князь Київський Володимир Святославович пішов сюди у щонайменше один похід, щоб завоювати ці землі. Він зруйнував кілька білохорватських міст. Володимир Святославович залишав у містах своїх людей — так званих намісників. І часто це могли бути варяги, тобто наймані воїни”, — розповідає Володимир Матковський.
З колоритом середньовіччя: на Дністрі влаштовують сплави на лодіях 4

Івано-Франківщина туристична повідомляє, що сплав із середньовічним колоритом триває два дні. Флот – дракар вікінгів, 5,5 м, 3 пари весел; лодія руська: 10 м, 5 пар весел.

Фініш сплаву в селі Лука. Загальна дистанція: 33 км по воді за течією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs