Вища рада правосуддя дала згоду на тримання під вартою ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва

19.05.2023 14:36   Джерело: suspilne
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Вища рада правосуддя дала згоду на тримання пiд вартою ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого пiдозрюють в отриманнi хабара на 2,7 мiльйонiв доларiв. Про це повiдомляє кореспондент Суспiльного.

За рiшення проголосували 14 членiв ВРП iз 14 присутнiх. Напередоднi Спецiалiзована антикорупцiйна прокуратура звернулася до ради з вiдповiдним клопотанням.

Як повiдомляє кореспондент Суспiльного, сам Князєв також був присутнiй на засiданнi.

Тепер САП направила подання до Вищого антикорупцiйного суду про призначення засiдання для обрання мiри запобiжного заходу, передає кореспондент Суспiльного.

Прокурори просили зробити вiдкритим засiдання щодо питання Князєва у ВРП. Князєв та його адвокати наполягали на закритому засiданнi через те, що справа стосується Верховного Суду i може мiстити державну таємницю. За рiшенням ВРП пряму трансляцiю заборонили, проте засiдання залишили вiдкритим для участi преси.

Адвокати Князєва також заявили, що не мали часу ознайомитись iз клопотанням. Тому просили вiдкласти засiдання у ВРП. Прокурори наполягали, що часу напередоднi було достатньо. Тож ВРП вiдхилила клопотання захисникiв Князєва про вiдкладення засiдання.

Пiд час засiдання зачитали протоколи i матерiали справи. Згiдно з ними, частину суми правоохоронцi знайшли у Князєва вдома (близько 500 тис. доларiв), а частину — в кабiнетi у Верховному Судi (понад 400 тис. доларiв).

Стало вiдомо, що iз загальної суми хабара 2,7 млн доларiв слiдчi вилучили не всю суму, а тiльки 1,3 млн доларiв. Де iншi грошi — не встановлено. Вiдтак обвинувачення вважало iмовiрним ризиком те, що Князєв, перебуваючи на волi, мiг посприяти знищенню решти коштiв.

Прокурори назвали физики перебування Князєва на свободi

Також прокурори вказали на наступнi ризики перебування ексголови Верховного Суду не пiд вартою:

втеча Князєва за кордон,

вплив на свiдкiв, експертiв у справi, суддiв Верховного Суду,

вплив та тиск на iншого обвинуваченого, щоб вiн вiдмовився вiд свiдчень

Князєв має доступ до системи електронного суду i може вносити змiни та видаляти деякi справи.

У матерiалах справи також зазначається, що пiд час слiдчих дiй Князєв нiбито не передавав на вимогу слiдчого телефон, намагаючись стерти якусь iнформацiю.

Що кажуть адвокати Князєва

Адвокати Князєва заявляли, що клопотання щодо тримання їхнього пiдзахисного пiд вартою прокурорiв не мало бути задоволеним. Вони наполягали, що, вiдповiдно до закону, суддя має iмунiтет та недоторканiсть. А винятки, коли суддю можуть затримувати, в данiй справi вiдсутнi.

Захист Князєва назвав пiдозру Князєву необґрунтованою, а квалiфiкацiю злочину — некоректною. Адвокати також вказали на провокативнi дiї з боку НАБУ, адже правоохоронцi залучили агента пiд прикриттям.

Також адвокати стверджують, що справу, за яку надали хабар, розглядала Велика палата Верховного Суду — тобто колегiальне рiшення приймали 18 суддiв. За словами адвокатiв,  у тiй справi Князєв не був головуючим, а “простим суддею”.

Адвокати Iван Староста та Володимир Клочков заявили, що в матерiалах справи вiдсутнi данi, хто i як iз суддiв голосував, не встановленi iншi обставини.

Адвокати також спростували ризики, про якi говорили прокурори:

  • За словами захисникiв, Князєв самостiйно здав у НАБУ всi 3 своїх паспорти для виїзду за кордон. Цей ризик мiнiмiзували.
  • Князєв, за словами адвокатiв, перераховує 60% своєї зарплати на ЗСУ. Саме тому не може переховуватись в Росiї чи на непiдконтрольних територiях.
  • Переховуватися в Українi Князєв теж не може, тому що “є дуже вiдомою особою i говорити про переховуванням вiд слiдства в Українi є безпiдставним, необґрунтованим i є особистим припущенням обвинувачення”

Щодо знищення не знайдених коштiв, адвокати наголошували, що данi про те, що кошти не знайденi, нiяк не пiдтвердженi, а “є лише голослiвним твердженням прокурорiв”.

Коментуючи доступ Князєва до документiв та електронної бази, адвокати зазначили: “суддi ВС оголосили Князєву про недовiру, вiн не є головою. До того ж вiн зараз перебуває у вiдпустцi i не буде ходити впродовж 2 мiсяцiв на роботу. Говорити про цей ризик — пiдстав немає”.

Говорячи про ризик вчинення iншого правопорушення, адвокати заявили, що Князєв ранiше не вчиняв правопорушень, тому про це немає пiдстав говорити.

Адвокат Клочков також заявив, що Князєв має статус адвоката. I детективи НАБУ, як стверджував адвокат, порушили його права, оскiльки мали проводити обшук у присутностi представника Ради адвокатiв регiону.

Що сказав сам Князєв

"Я вважаю цю справу помстою. Справу вважаю замовленням НАБУ вiд певних полiтичних осiб. Прошу над цим задуматися. Сьогоднi можу бути я, а завтра може бути хто завгодно", — сказав Князєв.

Князєв також заявив, що зберiгав у кабiнетi власнi грошi i що не виключає, що грошi могли пiдкинути. А вказiвки розподiлити грошi в пакети, сказав, не давав.

Що вiдомо про корупцiйний скандал у Верховному Судi

15 травня НАБУ i САП заявили про викриття схеми одержання неправомiрної вигоди керiвництвом та суддями Верховного суду.

Правоохоронцi затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларiв.

16 травня у Верховному судi скликали позачерговий пленум, який розпочався о 14 годинi. На пленумi зi 168 судiв Верховного Суду були присутнi понад 140 суддiв. 142 голосами суддi ухвалили заяву, у якiй взяли на себе повну вiдповiдальнiсть за подiї, “що вiдбуваються у зв'язку з iмовiрними корупцiйними дiяннями його окремих представникiв”.

Пленум Верховного суду висловив недовiру головi ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очiльника суду.

Нацiональне антикорупцiйне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справi щодо отримання ним хабаря.

Пiзнiше Спецiалiзована антикорупцiйна прокуратура повiдомила про пiдозру головi Верховного суду Всеволоду Князєву та його спiльниковi – адвокату у справi щодо отримання хабаря.

17 травня Вищий антикорупцiйний суд України вiдмовив у задоволеннi скарги адвоката колишнього голови Верховного суду України Всеволода Князєва щодо його затримання. Наразi Князєв перебуває в iзоляторi тимчасового тримання.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: suspilne