Суд звільнив військового від покарання за відмову виконати бойове розпорядження

18.05.2023 21:26   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Суд звiльнив вiйськовослужбовця вiд вiдбування покарання з випробуванням за вiдмову виконати бойове розпорядження командира.

Як розповiв Роман Лихачов з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ», згiдно з обставинами справи 21 липня 2022 року командир танкового батальйону видав та оголосив особовому складу розпорядження щодо убування на виконання бойового завдання, пише Фiртка.

Однак, вiйськовослужбовець, проходячи вiйськову службу за мобiлiзацiєю, у вiйськовому званнi «солдат», перебуваючи на посадi навiдника вiдразу пiсля оголошення вказаного бойового розпорядження вiч-на-вiч в уснiй та письмовiй формах вiдкрито вiдмовився виконувати вищесказане бойове розпорядження.

У зв'язку з його вiдмовою виникла необхiднiсть здiйснення замiни особового складу екiпажу танку. Пiсля замiни, бойове завдання успiшно виконали.

Вказанi дiї вiйськовослужбовця є кримiнальним правопорушенням, передбаченим ч. 4 ст. 402 Кримiнального кодексу України, а саме: непокора, тобто вiдкрита вiдмова виконати наказ начальника, вчинена в умовах воєнного стану.

У судовому засiданнi вiйськовослужбовець свою вину визнав, щиро покаявся та зазначив, що вчинив непокору внаслiдок збiгу тяжких особистих i сiмейних обставин, викликаних морально-психологiчним станом через довгий час несення вiйськової служби, народженням сина i неможливiстю його побачити.

Розглянувши матерiали справи, суд зазначив, що призначення покарання у видi позбавлення волi зi звiльненням вiд його фактичного вiдбування з випробуванням буде необхiдним та достатнiм для виправлення вiйськовослужбовця i запобiгання вчинення ним нових кримiнальних правопорушень.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka