CБУ повідомила про підозру Фірташу і топменеджменту його компаній за махінації та привласнення газу

17.05.2023 12:21   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

Служба безпеки спiльно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива iз газотранспортної системи України. Про це повiдомила Служба безпеки України.

До органiзацiї оборудки причетнi пiдсанкцiйний олiгарх Дмитро Фiрташ i топменеджмент пiдконтрольних йому компанiй. Серед них керiвники «Регiональної Газової Компанiї» (РГК), яка фактично управляє 20 мiськ- та облгазами, що становить 70% всiх газорозподiльних мереж України.

За даними судово-економiчної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна дiяльнiсть фiгурантiв завдала державi збиткiв у понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попереднiми оцiнками, протягом 2016-2022 рокiв може становити понад 18 млрд грн.

Як свiдчать матерiали слiдства, посадовцi «облгазiв Фiрташа» розкрадали понад 70% коштiв, якi передбачалися на закупiвлю блакитного палива. Фактично, мова йде про привласнення грошей звичайних українцiв, якi оплачували комунальнi платежi.

Схема полягала у тому, що облгази, пiдконтрольнi Фiрташу, «купували» паливо у пiдконтрольної йому ж компанiї. Але в реальностi отримували не бiльше 30% вiд проплаченого обсягу газу.

Дефiцит, який утворювався через цю махiнацiю, покривали коштом блакитного палива, що знаходилось у державнiй власностi – облгази просто вiдбирали «недоотримане» паливо iз газотранспортної системи України.

При цьому державi за це майже не платили, посилаючись на «вiдсутнiсть коштiв». За наявними даними, облгази Фiрташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% вiд загальної вартостi вiдiбраного газу.

Надалi фiгуранти виводили грошi у тiнь через мережу пiдконтрольних олiгарху комерцiйних структур. З року в рiк вони нарощували завданi для держави збитки.

У межах кримiнального провадження правоохоронцi провели обшуки в офiсах та за мiсцями проживання органiзаторiв злочинної схеми.

На пiдставi зiбраних доказiв Фiрташу, двом керiвникам ТОВ «РГК», керiвнику ТОВ «Йе Енергiя» i п’ятьом очiльникам облгазiв повiдомлено про пiдозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 Кримiнального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодiння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненi в особливо великих розмiрах органiзованою групою, легалiзацiя (вiдмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

З них – п’ятьом фiгурантам пiдозри повiдомлено заочно, оскiльки вони переховуються вiд правосуддя за кордоном. Наразi вирiшується питання щодо оголошення їх у мiжнародний розшук.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka