Вручена повістка ще не означає, що людину мобілізують: варто знати про мобілізацію

15.05.2023 18:10   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Пiд час загальної мобiлiзацiї призов на вiйськову службу вiдбувається шляхом вручення повiсток. Так, пiсля отримання повiсток мають з'явитися з документами у ТЦК та СП.

Вручення повiсток проводять через вiдповiднi органи мiсцевого самоврядування та керiвникiв пiдприємств, пише Фiртка.

Крiм цього, повiстки можуть вручати посадовi особи територiальних центрiв комплектацiї та соцiальної пiдтримки за мiсцем проживання, роботи, а також на вулицi чи на блокпостах.

Як розповiли в ЗСУ, законом не заборонено вручення повiстки в будь-якому мiсцi пiсля встановлення особи. При цьому вручена повiстка ще не означає, що людину обов'язково призвуть.

Разом з тим, повiстка має бути вручена особисто. Якщо особа вiдмовляється вiд отримання повiстки, складається акт про вiдмову вiд отримання повiстки iз пiдписами уповноважених осiб та свiдкiв та вручається вiйськовозобов’язаному пiд пiдпис.

Зауважимо, що у будь-якiй повiстцi мають бути вказанi:

  • ПIБ, рiк народження та адреса;
  • мiсце роботи;
  • вид повiстки (уточнення облiкових даних, проходження медкомiсiї, прибуття до територiального центру комплектування та соцiальної пiдтримки (ранiше – вiйськкомат), призов на вiйськову службу);
  • дата, час та адреса – коли й куди необхiдно з’явитися;
  • уточнення щодо необхiдних документiв;
  • назва органу, печатка, пiдпис, прiзвище, iм’я та по батьковi керiвника територiального центру комплектування та соцiальної пiдтримки.

Якщо повiстка неналежно оформлена, можна вiдмовитися вiд її отримання на мiсцi, i в актi вiдмови зазначити, з яким саме пiдстав громадянин вiдмовляється вiд повiстки.

Вiдтак, при розглядi адмiнiстративної справи вирiшуватимуть, чи мав громадянин право вiдмовитись вiд повiстки. I вiдповiдно, настане чи нi за такi дiї адмiнiстративна вiдповiдальнiсть.

Зазначимо, якщо людина не з'явиться за викликом у воєнний час, це загрожує штрафом вiд 1 700 до 3 400 гривень. 

Водночас неявка без поважних причин в особливий перiод означає ухилення вiд призову i передбачає кримiнальну вiдповiдальнiсть за ст. 335 Кримiнального кодексу — карається обмеженням волi на строк до трьох рокiв.

Отже, за неявку передбачено адмiнiстративне та навiть кримiнальне покарання. Однак, є низка причин, якi є поважними для неявки у територiальний центр комплектування та соцiальної пiдтримки пiд час мобiлiзацiї.

Правозахисники назвали такi причини:

  • хвороба;
  • стихiйне лихо;
  • смерть рiдної людини;
  • iнша вагома обставина, через яку призовник вчасно не прибув до територiального центру комплектування.

Вiдтак, необхiдно подати до ТЦК та СП вiдповiднi пiдтверджувальнi документи про причини неявки. Це можна зробити одразу пiсля зникнення причин або ж на етапi розгляду вiдповiдної адмiнiстративної справи. Неявка призовника без поважної причини у будь-якому випадку спричинить покарання. 

До слова, у ЗСУ пояснили, чому масово роздають повiстки у громадських мiсцях. Так, за словами начальника управлiння персоналу штабу командування Сухопутних вiйськ ЗСУ Романа Горбача, вручати повiстки за домашнiми адресами вiйськовозобов’язаних не ефективно просто через те, що люди можуть не вiдчиняти дверi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka