Майже половина бізнесів лишилися без критичних спеціалістів - мобілізація

13.05.2023 20:30   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

У 83% компанiй є мобiлiзованi до лав ЗСУ спiвробiтники, при цьому у 43% бiзнесiв мобiлiзованi критичнi спецiалiсти.

Про це свiдчать результати щоквартального опитування "Бiзнес пiд час вiйни" Європейської Бiзнес Асоцiацiї серед своїх членських компанiй, передає Фiртка.

"Iз гарячих — питання мобiлiзацiї. Ми бачимо, що майже половина опитаних компанiй заявляють про те, що в них були мобiлiзованi спецiалiсти, критичнi для роботи їхнього пiдприємства.

Бiзнес, звiсно, з розумiнням ставиться до необхiдностi проведення мобiлiзацiйних заходiв, втiм потребує бiльше передбачуваностi та зрозумiлостi процесiв.

Це ж саме стосується i процедури бронювання спiвробiтникiв — сподiваємось, цей механiзм буде налагоджений i працюватиме прозоро, зрозумiло, i бронювання будуть таки погоджуватись в обiцянi термiни", — зазначила виконавча директорка ЄБА Анна Дерев’янко.

Як зазначається, критичними спецiалiстами є iнженери, IТ-фахiвцi, електрики, механiки, машинiсти, водiї. 

"Наразi в лавах Збройних сил захищають Україну спiвробiтники 83% компанiй, серед яких у 51% мобiлiзовано до 10% вiд вiйськовозобов'язаних працiвникiв, у 25% — 10-20%, у 5% — 20-40%.

При цьому у 43% бiзнесiв мобiлiзованi критичнi спецiалiсти, зокрема iнженери, IТ-фахiвцi, електрики, механiки, машинiсти, водiї", — йдеться у повiдомленнi.

Внаслiдок бойових дiй 38% компанiй мали збитки, а 21% мають активи (виробничi потужностi, землю, технiку, транспорт, нерухомiсть, продукцiю), що залишились на окупованих територiях. Бiзнес продовжує втрачати кошти через вiйну — станом на зараз 33% повiдомляють про втрати до мiльйона доларiв, 37% – про втрати в дiапазонi 1—10 мiльйонiв доларiв, 10% — про втрати понад 10 мiльйонiв.

Попри це, все бiльше компанiй вiдновлюють повноцiнну дiяльнiсть — наразi таких в Асоцiацiї 68%. В ЄБА нагадали, що у сiчнi у повному обсязi працювали 54%, а у жовтнi 2022 року — 44% компанiй. З деякими обмеженнями наразi продовжують працювати 31% компанiй, а ще 1% — не працює взагалi.  

"Кiлькiсть бiзнесiв, що виплачують заробiтнi плати спiвробiтникам у повному обсязi, залишається стабiльно високою — наразi це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансовi та бонуснi виплати.

До скорочення заробiтних плат вдаються 10%, до звiльнень — 2%, в неоплачувану вiдпустку вiдправляють спiвробiтникiв 3% компанiй".

Водночас фiнансова "подушка" бiзнесу є бiльш-менш стабiльною: 25% мають фiнансовi резерви на пiв року, 23% — на рiк, а 37% — на рiк i бiльше. Ще 5% має запас фiнансової мiцностi на кiлька мiсяцiв, а 5% — не має взагалi. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka