небезпека отримати укус кліща на Прикарпатті загострюється: як вберегтися

12.05.2023 11:53   Джерело: ФІртка
Опубліковано : Франківський Новинар

На Прикарпаттi сезон активностi клiщiв триває з ранньої весни та до листопада, але впродовж року є два найбiльшi пiки активностi – у квiтнi-травнi та серпнi-вереснi.

Про це повiдомили Головному управлiннi Держпродспоживслужби в Iвано-Франкiвськiй областi.

Зараз триває весняний пiк активностi, тож людям треба бути обережними, знати, як вiд них вберегтися i що робити, якщо вони все-таки присмокталися до тiла.

Клiщi присмоктуються до людини не лише пiд час перебування на природi – в лiсi чи на лузi бiля берега рiчки. Вони можуть уражати й в мiськiй зонi: в парках, скверах, зелених газонах, садово-городнiх дiлянках.

Цi комахи можуть потрапити до житла i з букетами квiтiв, домашнiми тваринами, одягом та речами. Клiщi пiдстерiгають здобич сидячи на листi нижнiх гiлок кущiв або травi.

Лiсовi клiщi малорухливi й за все життя не проповзають i десяти метрiв. Вони пiдiймаються на травинку або стебло куща на висоту до пiв метра i терпляче чекають, коли поруч пройде жертва.

Як вберегтися вiд укусiв клiщiв?

Збираючись на вiдпочинок, одягатися у свiтлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щiльно прилягає до тiла.

На голову потрiбно одягати хустинку, кепку, капелюх.

Обираючи мiсце, де плануєте вiдпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб мiсце не було захаращене i добре освiтлювалося сонцем.

Повернувшись додому, слiд вiдразу зняти одяг, бiлизну, варто все випрати та випрасувати.

Не можна залишати цей одяг бiля лiжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує вiд клiщiв.

Якщо ви брали зi собою на вiдпочинок домашню тварину, то її теж слiд оглянути перед тим, як впустити в помешкання.

Добрий результат дає використання засобiв, що вiдлякують клiщiв, – репелентiв. Але їх слiд наносити згiдно iнструкцiї.

Клiщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. У цей час вiн видiляє анестезiйну рiдину, яка робить укус майже безболiсним, тому людина нiчого не вiдчуває. Лише згодом виникає вiдчуття болю, свербiння або дискомфорт у мiсцi укусу.

Через 2-3 днi у мiсцi присмоктування з’являються припухлiсть, свербiж, почервонiння, а сам клiщ збiльшується у розмiрах внаслiдок випитої кровi.

Клiщ може триматися на тiлi людини або тварини до 12 дiб, i увесь цей час смоктати кров.

Що швидше помiтите клiща, то легше його видалити. Зi збiльшенням тривалостi присмоктування клiща, ймовiрнiсть зараження збiльшується.

Ризик зараження на хворобу Лайма залежить вiд тривалостi присмоктування. Якщо комаха була на тiлi менше нiж добу, вiрогiднiсть iнфiкування доволi мала, проте пiсля третьої доби наближається до 100%. Тривалiсть iнкубацiйного (прихованого) перiоду пiд час хвороби Лайма становить вiд однiєї до 60 дiб, найчастiше – 14 дiб.

При виявленнi на тiлi клiща краще звернутись в лiкувально-профiлактичний заклад для його видалення, адже iнфiкування може вiдбутися навiть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вiрогiднiсть захворiти, якщо клiщ провiв на тiлi менше нiж 24 години, мiнiмальна.

Якщо вас вкусив клiщ

  • Забудьте про застарiлi правила типу помазати клiща олiєю/лаком/вазелiном.
  • Не треба його крутити руками чи випалювати.
  • Вам потрiбна дiєва зброя: це або пiнцет з гострими кiнчиками або спецiальна ручка-ласо (от нею як раз можна клiща прокрутити). Купити це все можна в аптецi або в ветеринарних крамницях.
  • Пiсля видалення клiща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком.
  • Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин пiсля укусу, ви можете випити одну таблетку антибiотика доксициклiну.

Такi поради дає Центр з контролю та профiлактики захворювань США (CDC). Це особливо доречно, якщо клiщ пробув у тiлi понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтесь з лiкарем.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ФІртка