Втамувати спрагу у спеку: який напій обрати?

02.05.2023 20:46   Джерело: Голос
Опубліковано : Франківський Новинар

Втамувати спрагу у спеку буває складно: пити хочеться знову і знову. А все тому, що обираємо не ті напої. Правильним рішенням буде обрати справжній натуральний квас живого бродіння – напій, що ним українці століттями з користю гамували спрагу.

Про це пише “Газета Місто”.

Солодкі газовані напої не зменшують, а стимулюють спрагу

Коли дуже хочеться пити, зазвичай заходимо у найближчу крамницю. Там, буває, піддавшись підказкам засілих у підсвідомості реклам, нерідко купуємо напій, який не може вгамувати спрагу за визначенням. Йдеться насамперед про солодкі газовані напої. Ми з дитинства знаємо, що після солодкого хочеться пити, а в 0,33 л солодкої газованої води – добова норма цукру, у літрі ж такої води – як у 200 грамах меду. Написи «zero sugar» або «sugar free» ситуацію не змінюють: на штучні замінники цукру організм реагує, як на цукор. Саме він складає всю калорійність солодкої газованої води.

Настільки солодку воду було б неможливо пити, якби виробники не додавали в неї лимонну кислоту, яка як підсилювач смаку збільшує бажання пити. У результаті людина випиває більше, ніж потрібно, а невдовзі знову відчуває спрагу. Так коло замикається. П’ючи постійно солодкі газовані напої, легко завдати значної шкоди своєму здоров’ю. На етикетках таких напоїв натуральних складників обмаль, тоді як синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, консервантів, барвників у складі солодких газованих напоїв – безліч.

Розірвати коло спраги можна. Зробити це легко за допомогою квасу – традиційного напою, який українці готували і пили століттями. Від весняної оранки і до кінця жнив восени квас був тим напоєм, яким найчастіше під час важкої роботи в полі тамували спрагу. Квас освіжає, бадьорить і додає сил, бо активізує обмін речовин. Всі складники квасу абсолютно натуральні. А це означає – корисні. Варили квас українці і з ягід, і з фруктів, і з овочів. Та основним і найпоширенішим був квас із житнього борошна або житнього хліба і солоду. Ще вода і дріжджі – ось і всі складники.

Тепер квас виробляють у промислових масштабах, але обирати такий напій у крамниці слід уважно.

«Квасові» напої – це не справжній квас, а шипучка з ароматизатором

Нерідко за великим словом «Квас» на титульній етикетці ззаду пляшки ховається напис дрібними літерами «напій безалкогольний на ароматизаторах». Такий же напис – і на етикетках солодких газованих вод. Тому квасовий напій – це не квас. Це суміш штучних інгредієнтів. Фактично це та сама солодка газована вода, тільки не з апельсиновим чи вишневим ароматизатором, а з «квасовим». Користі від такої суміші, зробленої за принципом «просто додай води», стільки ж, скільки і від солодкої газованої води, тобто – жодної: спраги вона не втамує точно, а шкоди організму може завдати.

На етикетці справжнього квасу має бути напис «напій бродіння»

Тільки справжній натуральний квас не лише вгамує спрагу, а й додасть здоров’я. Такий квас, відродивши давню українську традицію, за класичною технологією натурального бродіння варить «Опілля». В основі квасу «Домашній» від тернопільського виробника – концентрат квасового сусла. Це натуральний інгредієнт, що складається з житнього борошна і ячмінного та житнього солоду – продукту з пророщеного зерна. Тобто для приготування свого квасу «Опілля» використовує концентровану користь природних речовин із пророслого ячменю та жита. Тому у квасі «Домашній» від тернопільського виробника є корисні для організму природні фосфор, залізо, кальцій, цинк, марганець, кобальт та інші мікро- і макроелементи, вітаміни А, С, Е і групи В, а також більше десятка амінокислот.

Цукор у складі також є, але лише в кількості, що необхідна для забезпечення збродження квасного сусла дріжджами. Цукру у «Домашньому» квасі від «Опілля» у 2,5 раза менше, ніж у солодкій газованій воді.

Вуглекислий газ у квасі з’являється в процесі живого бродіння, яке «Опілля» забезпечує прогресивними технологіями і високоякісними дріжджами. Тому бульбашки у квасі «Домашній» тернопільського виробника – також природні.

А ще у справжньому квасі при натуральному бродінні примножуються молочнокислі бактерії, що посилюють захист організму від вірусів, токсинів і канцерогенів. Саме завдяки молочній і оцтовій кислоті як результату натурального бродіння квас «Домашній» від «Опілля» і має здатність швидко та надовго тамувати спрагу. От тільки запивати ним солодощі не треба.

Справжній квас від тернопільського «Опілля» – такий, яким зробили його природні процеси бродіння: без підсилювачів смаку, штучних підсолоджувачів, консервантів, барвників. Про це так і написано на звороті етикетки кожної пляшки: «Напій бродіння (квас) – «Опілля Домашній живий». Він безалкогольний, тому пити квас можуть не тільки дорослі, а й діти.

Тож результат вибору чим тут і зараз вгамувати спрагу – очевидний. Завжди краще надати перевагу натуральному корисному продукту – квасу «Домашній від «Опілля». Зроблений за українськими традиціями з природних складників найвищої якості шляхом натурального бродіння квас «Домашній» від «Опілля» – це правильний напій, який із користю завжди втамує спрагу і додасть сил навіть у найспекотніший день.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Голос