У Франківську ортези та кровоспинні джуги друкує найбільший парк 3D-принтерів

27.04.2023 13:14   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


З початком повномасштабного вторгнення пiдприємство переїхало до Iвано-Франкiвська зi столицi. Вiдтак стало спiльною науковою лабораторiєю Прикарпатського нацiонального та Херсонського державного унiверситетiв.

3D-принтери – це унiкальнi можливостi для виробництва точної продукцiї. Релоковане пiдприємство «Екструзiя в русi» сьогоднi працює як виробництво, так i наукова лабораторiя, розповiдає ректор Прикарпатського унiверситету Iгор Цепенда.

Окремi елементи, якi пов’язанi з медициною – ортези, а також джгути для зупинки кровотеч. Унiкальнi форми для того, щоби виливати пам’ятники та iнше. Цей парк 3D-принтерiв працює сьогоднi як лабораторiя, так i виробництво. Вони можуть допомогти у вiдновленнi архiтектури старого мiста значно швидше та якiснiше.

«Ми сьогоднi маємо дiйсно унiкальну можливiсть для наших студентiв не тiльки проходити практику, але й безпосередньо брати участь у виробничих процесах. Частина з цих 3D-принтерiвє власнiстю Прикарпатського нацiонального унiверситету». З iншого боку навiть студенти наших партнерiв з Польщi (Кракiвської полiтехнiки) так само були на практицi, оскiльки потужнiсть цього парку може конкурувати навiть iз Європейськими подiбними парками 3D-принтерiв. Оскiльки в основi цього є не тiльки складнi технологiчнi процеси, але, в першу чергу, дуже серйозний науковий супровiд», – впевнений ректор Прикарпатського нацiонального унiверситету iм.Василя Стефаника Iгор Цепенда.

Пiдприємство «Екструзiя в русi» працює в Українi з 2016-го року. Головною метою на початках, розповiдає заступник директора пiдприємства, були постачання та реалiзацiя 3D-принтерiв та їх гарантiйний i пiслягарантiйний ремонт. З часом почали виготовляти деталi з пластмаси, в тому числi iнженернi конструкцiї та скульптури. А з початку великої вiйни в Українi, «Екструзiя в русi» започаткували створення кровоспинних джгутiв та ортезiв, iнформує “Галка” з посиланням на сайт мiського голови Руслана Марцiнкiва.

«Ми змушенi були переїхати до Iвано-Франкiвська з Києва, пiсля початку повномасштабного вторгнення в Україну. Завдяки спiвпрацi з унiверситетом, ми почали роботу в даному примiщеннi. На територiї унiверситету. Натепер всi нашi принтери працюють. Ми готуємо комплектуючi для кровоспинних джгутiв. I виконуємо iншi замовлення пiдприємцiв. Ми можемо виготовити до 1000 джгутiв за мiсяць. Нам обов’язково допомагають контрагенти та постачальники. У нас налагоджений зв’язок з кожним iз них», – вiдзначає Михайло Кiреєв, заступник директора ТОВ «Екструзiя в русi».

До слова, «Екструзiя в русi» – одне з перших пiдприємств в Українi, яке розробило та створило спецiальнi ортези для фiксацiї травмованих кiнцiвок. А кровоспиннi джгути, виготовленi на 3D-принтерах цiєї лабораторiї, визнанi одними з найнадiйнiших.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka