У Франківську на постачанні в сфері оборони привласнили понад мільйон

26.04.2023 21:08   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

На махiнацiях iз вугiллям викрили Iвано-Франкiвську квартирно-експлуатацiйну частину. Трьом учасникам злочинної схеми – посадовцю установи, що провадить дiяльнiсть у сферi оборони, та двом пiдприємцям – прикарпатськi полiцейськi уже оголосили пiдозри.

До злочинної схеми входив директор вугiльного пiдприємства, пiдприємець-постачальник та службова особа Iвано-Франкiвської КЕЧ.

Злочинну дiяльнiсть задокументували слiдчi Слiдчого управлiння спiльно з оперативниками сектору захисту iнтересiв суспiльства ГУНП в Iвано-Франкiвськiй областi. Процесуальне керiвництво у справi здiйснює Iвано-Франкiвська спецiалiзована прокуратура у сферi оборони Захiдного регiону.

Як встановили слiдчi, мiж директором приватного вугiльного пiдприємства, що перемiг у вiдкритих торгах, посадовою особою Iвано-Франкiвської квартирно-експлуатацiйної частини та пiдприємцем-постачальником у 2021 роцi був пiдписаний договiр про постачання твердого палива для забезпечення потреб оборони.

Вiдповiдно до умов договору, вугiлля мало бути вiдповiдної якостi. Постачальник зобов’язувався вчасно постачати вугiлля, а замовник, Iвано-Франкiвська КЕЧ, приймати його та оплачувати.

Злочинну схему розробив 45-рiчний постачальник та залучив до неї iнших двох учасникiв 44 та 67 рокiв.

Правоохоронцi задокументували, що зловмисники свiдомо здiйснювали постачання неякiсного вугiлля та зменшували його об’єми. Посадовець КЕЧ умисно не перевiряв належно товар, пiдписував акти приймання вугiльної продукцiї та товарно-транспортнi накладнi. Надалi вони були пiдставою для оплати товару.

У результатi таких махiнацiй державi завдали збиткiв на понад мiльйон гривень. Цi кошти фiгуранти привласнили та розподiлили мiж собою.

Правоохоронцi провели обшуки у мiсцях проживання та проведення господарської дiяльностi фiгурантiв. Вилучено численнi документи, що пiдтверджують незаконну дiяльнiсть посадовцiв.

Двом директорам приватних пiдприємств та начальнику пiдроздiлу квартирно-експлуатацiйної частини слiдчi уже повiдомили про пiдозри за вчинення кримiнальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191 Кримiнального кодексу України. Йдеться про привласнення, розтрату майна або заволодiння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмiрах або органiзованою групою, та службове пiдроблення.

За вчинене пiдозрюваним загрожує вiд 7 до 12 рокiв ув’язнення, позбавлення права обiймати певнi посади з конфiскацiєю майна.

Довiдково: Iвано-Франкiвська квартирно-експлуатацiйна частина (КЕЧ) зареєстрована на вул. Нацiональної гвардiї. Її керiвником є, за даними ЮКонтрол, Волошин Юрiй Миколайович. Державна установа здiйснює дiяльнiсть у сферi оборони.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs