Стабільність та перспектива: Як МХП на Прикарпатті готує молодих спеціалістів до викликів сьогодення

20.04.2023 14:13   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

Рано чи пізно перед кожним студентом постає питання - що зробити, аби працювати за фахом. Адже велика частина випускників вишів працюють не за отриманою спеціальністю. Тут на допомогу може прийти дуальна освіта.

Дуальна освіта - це освітня програма, яка поєднує теоретичне навчання в учбових закладах з практичним навчанням на робочому місці. У цій освітній системі студенти можуть отримувати професійні навички та знання в реальних умовах робочого процесу. Це означає, що студенти зможуть набути практичного досвіду та знань.

У деяких країнах дуальна освіта є дуже поширеною та успішною, а у деяких вона лише починає розвиватися. Проте, з кожним роком все більше країн визнають її важливість та починають впроваджувати власні програми дуальної освіти. Не оминуло це й Україну.

Наше видання поспілкувалося з представниками філії "Перспектив" ПрАТ "Зернопродукт МХП", яка є частиною компанії МХП і чиї підприємства одними із перших співпрацюють із вузами, підтримуючи таку форму навчання, зокрема і в Івано-Франківській області, де присутнє підприємство “Песпектив”.

Агросектор - динамічна та інноваційні сфера

null

HR бізнес-партнер філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» Валерій Кузьмінський розповідає, що у сучасних умовах українські компанії стикаються з проблемою підбору та збереження кваліфікованих кадрів. МХП завжди була орієнтована на розвиток та впровадження нових технологій. Проте, щоб бути успішною, вона потребує висококваліфікованих спеціалістів, які можуть працювати з новітнім обладнанням та програмами. Саме тому компанія активно залучає молодь до своїх проектів.

«МХП – це компанія, яка весь час в русі, дуже динамічна. Ми працюємо з хорошою, найновішою технікою та новітніми програмами у виробництві. Тому нам потрібна молодь, яка легко адаптується до змін, до нових поглядів та швидко навчається», - каже Валерій Кузьмінський.

За його словами, залучення молоді через дуальну освіту – це одна із стратегічних цілей компанії. Пояснює, що це дуже потрібно, бо досить часто молоді спеціалісти після навчання приходять не готові до робочих завдань, тому їх доводиться вчити вже під час роботи. Тож дуальна освіта, яку підтримує компанія, вирішила б це питання  і всі були б у виграші.

«Лише через безпосередню практику можна отримати не «сирого» спеціаліста. Під час такого навчання студенти набагато більше часу проводять у безпосередній роботі, яка становить близько 70% від усього навчання. Це дуже ефективно, бо коли людина робить щось руками, вона все запам'ятовує набагато краще, ніж коли просто слухає лекції», - каже Валерій Кузьмінський. – Ще плюс у тому, що студенти одразу зрозуміють, чи обрали вірний шлях. Ну, і ми теж одразу побачимо, хто нам підходить».

Окрім того, додає Валерій, впровадження дуальної освіти – це важливо й для ВУЗів та коледжів.

«На мій погляд, вигоду отримують і самі навчальні заклади. Адже це перевірка на міцність і самих студентів. Вони працювавши за спеціальністю або відсіються одразу, або й надалі працюватимуть, бо ні ВУЗу, ні компанії двієчники не потрібні. Додам, що у багатьох навчальних закладах застаріла навчальна база, тому важливо дати студентам можливість вчитися працювати з сучасною технікою… Тож для цього нам і вузам треба працювати разом.», - додає HR.

Чоловік додає, що у сфері аграрного бізнесу МХП пропонує конкурентні зарплати, а на деяких позиціях вони навіть вищі ринкових.

Тож молоді варто задуматися над перспективою роботи у агросекторі.

null

Перспектива розпочинається з «Перспективу»

Проте не лише на вузи сподіваються у МХП та зокрема у філії «Перспектив». Такими планами поділився директор філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП» Іван Бота.

«Маємо плани з розширення програм взаємодії зі студентами. Плануємо брати на певний термін студентів з інженерних спеціальностей та «агрономії», розробити програму, приміром на тиждень, закріпити за ними спеціалістів та, власне, навчати на наочному прикладі. Потім ті студенти, які отримають вищі бали від кураторів, потраплятимуть у відділ стажування на півроку. Звісно, що вони отримуватимуть платню. А вже після стажування буде пропозиція  працевлаштування.” – каже Іван Бота.

Такий варіант стане прекрасним шансом для студентів, які навчаються на 4 або 5 курсі. Також це стосується й студентів профтехучилищ.

Для МХП пошук молодих фахівців – не данина моді. Представники компанії постійно зустрічаються зі студентами місцевих навчальних закладів, де розповідають про особливості і перспективи роботи в секторі. Цієї весни такі діалоги відбулися у навчально-науковому інституті біології, хімії та біоресурсів при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, Снятинському фаховому коледжі закладу вищої освіти «Подільського державного університету» та «Заліщицькому фаховому коледжі ім. Є. Храпливого НУБіП України».

null
null
null

До слова, компанія МХП - одна із найбільших в Україні. Вона обробляє понад 350 тисяч гектарів землі, налічує 28 тисяч співробітників. Тож перспективи перед молоддю відкриваються чималі - кар’єрне зростання залежить лише від самого працівника. Іван Бота каже, що він цьому яскравий приклад.

«За 9 років я виріс з простого агронома до директора підприємства, яке обробляє 26 тисяч гектарів землі. За цей час встиг попрацювати на трьох підприємствах всередині компанії. Так, цей шлях був дуже інтенсивний, часом важкий. Але результат того вартий. Наполегливість, професійність, лояльність у компанії цінується. Для людей, які проявляють такі якості, відкриваються чималі можливості. Ми завжди йдемо на зустріч та підтримуємо наших працівників», - підсумовує директор філії «Перспектив».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews