Пошкоджені під час окупації Київщини писанки експонуватимуть на Прикарпатті

19.04.2023 14:14   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

У музеї етнографiї Нацiонального заповiдника “Давнiй Галич”, що на Iвано-Франкiвщинi, з 18 квiтня протягом двох мiсяцiв експонуватиметься виставка “Писанки вiдродження”.

Прикарпатцi та гостi областi зможуть побачити 27 писанок iз колекцiї, яка прикрашала Софiйську площу в Києвi у 2016-2017 роках i була частково знищена пiд час окупацiї Київщини росiянами. Наукова спiвробiтниця заповiдника Iрина Стасюк розповiла Суспiльному, як рятували й реставрували писанки, де вони експонувалися пiсля вiдновлення та як потрапили на Iвано-Франкiвщину.

Iрина Стасюк розповiдає: сiм рокiв тому на Софiйськiй площi встановили 585 писанок, якi розписували майстри з усiєї України. Пiзнiше їх перевезли у приватний дендрологiчний парк “Добропарк”, що розташований у селi Мотижин за 29 кiлометрiв вiд Києва. Писанки прижилися там з-помiж iнших артоб’єктiв. Їх оглядали, бiля них фотографувалися, вони були окрасою парку. Це тривало до повномасштабного вторгнення рф в Україну. Пiд час окупацiї Київщини росiйськi вiйська зайшли на територiю парку i знищили там будiвлi, технiку, рослини, а також бiльшу частину писанкової колекцiї.

“Писанки зберiгалися на складi. Його розбомбили. Вцiлiли 140 писанок. Але їх дуже пошкодили, бо ними грали у футбол. Робилося це свiдомо. Це ж треба було з коробки вибрати, побачити, що там таке (думаю, росiяни знають, як виглядає писанка). Писанка уособлює для них все українське. А вони це ненавидять”, — розповiдає Iрина Стасюк.

За її словами, на писанках були вм’ятини, подряпини, трiщини. Писанки мали не лише зовнiшнi, а й внутрiшнi пошкодження, зокрема пластикового корпусу.

Про пошкодження писанок у “Добропарку” Iрина Стасюк дiзналася вiд жительки Києва Анастасiї Аверiної. Саме Анастасiї належить iдея органiзацiї виставки “Писанки вiдродження”, а також iнiцiатива реставрацiї вцiлiлих у “Добропарку” писанок.

Анастасiя Аверiна органiзувала перевезення вцiлiлих писанок iз Київщини до Львова. Їх розмiстили на складi одного з мiсцевих навчальних закладiв i почали реставрувати. За словами Iрини Стасюк, над тим, щоб дати писанкам друге життя, працювали три майстринi.

Пiсля оновлення писанки виставляли на площi Святого Юра у Львовi, а також у десятьох територiальних громадах на Львiвщинi.

Показати частину врятованої писанкової колекцiї прикарпатцям i гостям областi Iрина Стасюк планувала ще у 2022 роцi. Наукова спiвробiтниця заповiдника “Давнiй Галич” каже: домовилася з Анастасiєю Аверiною про те, що на Iвано-Франкiвщину передадуть десять писанок. Але на той час виникли проблеми iз транспортуванням. I писанки привезли до музею етнографiї тiльки зараз. На територiї музею просто неба, за словами Iрина Стасюк, встановлять 27 писанок рiзного розмiру. Вони — кольоровi, привабливi, переважно з дитячими розписами, а також у стилi Марiї Примаченко.

“Одна з писанок, яка мене вразила, має назву “Заповiт”. Художник, який її розписував, зобразив себе i свою родину. Також написав на писанцi вiрш. Розумiю, що ця писанка була пiд окупацiєю, могла бути знищена, але збереглася. А разом з нею збереглася сiмейна життєва iсторiя одного з майстрiв. Є також дитячi писанки. Знаю, що Настя залучала до розмальовування дiток iз синдромом Дауна i захворюваннями опорно-рухового апарату”, — продовжує Iрина Стасiв.

Кожна писанка — окрема iсторiя. Писанки врятованi, а отже, i їхнi iсторiї житимуть, каже спiвробiтниця заповiдника.

У музеї етнографiї Нацiонального заповiдника “Давнiй Галич” писанки можна оглянути й сфотографуватися бiля них щодня з 9:00 до 17:00. Писанкова виставка стартує 18 квiтня.

 На Франківщині експонуватимуть пошкоджені під час окупації Київщини писанки 1


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs