В Україні готуються відбирати зразки ДНК у мобілізованих захисників і правоохоронців

18.04.2023 19:31   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Вiйськовослужбовцi в Українi перед вiдправкою на фронт будуть зобов’язанi сдавати зразки ДНК. Про це заявила вiце-, мiнiстр з питань реiнтеграцiї тимчасово окупованих територiй України Iрина Верещук, повiдомляє Урядовий портал.

Пiд головуванням вiцепрем’єр-мiнiстра Iрини Верещук вiдбулася нарада з регiональними координаторами Офiсу Уповноваженого зi зниклих безвiсти.

Одне з надважливих питань, яке було розглянуто, – це попереднiй вiдбiр генетичного ДНК-матерiалу у вiйськових, якi йдуть на службу до ЗСУ, i правоохоронцiв.

Законодавством передбачено обов’язкове вiдiбрання бiологiчного матерiалу у вiйськовослужбовцiв, а також членiв добровольчих формувань територiальних громад. На виконання вiдповiдного закону вже розроблено порядок вiдiбрання зразкiв геномної iнформацiї людини. Документ наразi погоджується центральними органами виконавчої влади.

Згiдно з цим порядком ДНК людини буде оцифровуватися та зберiгатися в особовiй справi вiйськового.

Нинi вже закуплено вiдповiдне обладнання для вiдбору, оцифровування й зберiгання ДНК-зразкiв.

«Безперечно, пiд час вiйни це надважливо. Генетичний матерiал усiх наших захисникiв повинен зберiгатися в єдинiй базi генетичних ознак. Саме завдяки наявностi генетичних зразкiв буде спрощено процес iдентифiкацiї. Сподiваюся, що вiдповiднi органи прискорять процес запуску цiєї процедури», – наголосила Iрина Верещук.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs