Розповiдаємо, як було прийнято вiдзначати Свiтлий понедiлок у наших предкiв - Обливаний понеділок

17.04.2023 16:36   Джерело: agroter
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Розповiдаємо, як було прийнято вiдзначати Свiтлий понедiлок у наших предкiв - повідомляє АгроТер.

Обливаний понедiлок (також Поливаний, Великоднiй, Свiтлий, Волочильний понедiлок) — це другий день Великоднiх свят. Цього року вiн припадає на 17 квiтня. У давнину люди вiрили, що у понедiлок пiсля Пасхи вода стає цiлющою та оздоровлює людей. В цей день прийнято поливати iнших водою для духовного очищення.

Зараз в Українi звичай перетворився на розвагу та зберiгся здебiльшого в захiдних регiонах. Розповiдаємо, яких традицiй прийнято дотримуватись у цей день.

Основнi звичаї Обливаного понедiлка пов’язанi з водою. Ранiше в цей день було прийнято, щоб парубки ходили по хатах, де є дорослi незамiжнi дiвчата, та обливали їх. За це їм дарували писанки. На Сколiвщинi дiвчата давали хлопцям крашанки, навпаки, щоб уникнути обливання.

На Гуцульщинi дiвчата ховали великоднi яйця за пазуху, а парубки намагались їх вiдiбрати. Отримавши яйце, вони обливали жiнок водою.

Схожi традицiї iснують i в iнших країнах Європи, зокрема, у Польщi, Чехiї, Словаччинi та Угорщинi.

У Свiтлий понедiлок є також традицiя ходити в гостi до родичiв, друзiв, пригощати один одного великоднiми смаколиками. Дiти вiдвiдують старших членiв родини, несуть їм паски та крашанки.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: agroter