Рада Церков підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією

15.04.2023 19:29   Джерело: IfNews
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


У вiвторок, 11 квiтня 2023, року вiдбулася зустрiч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з Всеукраїнською Радою Церков i релiгiйних органiзацiй (ВРЦiРО), пiд час якої обговорили низку питань державно-церковних вiдносин в контекстi росiйської загарбницької вiйни проти України. 

Про це йдеться на сайтi Всеукраїнської Ради Церков i релiгiйних органiзацiй (ВРЦiРО), передає Фiртка.

ВРЦiРО одностайно заявила про:

  • неприпустимiсть дiяльностi в Українi будь-яких органiзацiй, у тому числi релiгiйних, центри та керiвництво яких знаходяться в росiйськiй федерацiї;
  • невiдворотнiсть покарання для всiх осiб, причетних до сприяння ворогу та державної зради, незалежно вiд того, до якої конфесiї та церкви вони належать та чи мають якийсь сан;
  • рiвнiсть перед законом представникiв всiх релiгiй;

Члени ВРЦiРО закликали державнi та правоохороннi органи робити все можливе, щоби не допустити дестабiлiзацiї суспiльно-полiтичної ситуацiї в Українi.

Учасники зустрiчi наголосили, що у питаннях Нацiонального заповiдника «Києво-Печерська Лавра» держава насамперед захищає iнтереси України та Українського народу, що полягають у тому, щоб Лавра функцiонувала, саме як православний монастир, вiдкритий для українських вiруючих.

Учасники зустрiчi також вiдзначили, що Україна вiдома у свiтi високим рiвнем релiгiйної свободи, релiгiйним плюралiзмом, вiдсутнiстю «державної церкви», рiвнiстю всiх релiгiйних органiзацiй перед законом, розвиненим мiжконфесiйним дiалогом та спiвпрацею мiж рiзними церквами.

Пiд час вiйни, спричиненої росiйською невиправданою агресiєю, в Українi зберiгається високий рiвень свободи вiросповiдання, вiдсутнi переслiдування за релiгiйною ознакою, продовжують дiяти демократичнi iнститути та процедури.

Глави конфесiй та представники влади зазначили важливiсть подальшого розвитку стосункiв мiж Українською державою та церквами i релiгiйними органiзацiями України на засадах партнерства задля примноження спiльного блага українського народу.

В зустрiчi взяли участь Голова Державної служби України з етнополiтики та свободи совiстi (ДЕСС) Вiктор Єленський, Мiнiстр внутрiшнiх справ України Iгор Клименко, Перший заступник Голови Служби безпеки України Сергiй Андрущенко та представники Апарату Верховної Ради України.

"У мене вiдбулася вiдверта розмова з членами Всеукраїнської Ради Церков i релiгiйних органiзацiй. Сьогоднi всi ми турбуємося про українське суспiльство i про те, аби росiйський ворог не проникав у нашi серця й душi.

Ми проговорили низку законодавчих iнiцiатив, якi сьогоднi поданi до Верховної Ради України. З-помiж iнших, особливу увагу придiлили проєкту Закону “Про внесення змiн до деяких законiв України щодо дiяльностi в Українi релiгiйних органiзацiй” (№8371).

Цей законопроєкт не допускатиме дiяльнiсть будь-яких релiгiйних органiзацiй, афiлiйованих iз центрами впливу релiгiйних органiзацiй, керiвний центр яких знаходиться за межами України у державi, що здiйснює вiйськову агресiю проти України.

За пiдсумками зустрiчi з членами ВРЦiРО сьогоднi я отримав лист, де значиться, що церкви та релiгiйнi органiзацiї пiдтримують розгляд в Українському Парламентi та прийняття за основу зазначеного документа. I цим самим вони всi визнають, що цi вiдносини мають бути унормованi законодавчо.

Друге. ВРЦiРО — проти росiйської церкви в Українi та всi усвiдомлюють, що Росiя не має права впливати на українськi релiгiйнi органiзацiї.

Третє. Всi одностайно визнають невiдворотнiсть юридичної вiдповiдальностi будь-якої особи за порушення законодавства України, незалежно вiд того, в рясi людина чи нi.

Зi свого боку, я, як Голова Верховної Ради України, зазначу, що всi цi та iншi наданi нам з боку ВРЦiРО пропозицiї ми розглянемо й приймемо виважене рiшення", — зазначив Руслан Стефанчук.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: IfNews