Павло "Мерседес" чекатиме суду під домашнім арештом та з електронним браслетом

02.04.2023 20:21   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


Шевченкiвський суд Києва вiдправив пiд цiлодобовий домашнiй арешт колишнього намiсника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебiдя, вiдомого за прiзвиськом Паша Мерседес) до 30 травня за пiдозрою у розпалюваннi мiжконфесiйної ворожнечi та виправдовуваннi збройної агресiї РФ проти України.

Суд задовольнив клопотання слiдчих СБУ та Київської обласної прокуратури, пише Українська правда.

За даними слiдства, з початку повномасштабної вiйни РФ проти України Павло виправдовував збройну агресiю пiд час спiлкування з вiрянами та негативно висловлювався проти ПЦУ, що могло спричинити агресивне ставлення до них.

У клопотаннi мова йде про двi подiї: за даними слiдства, в травнi 2022 року пiд час телефонною розмови з Тамарою Федюк Павло висловлював реплiки, якi виправдовують агресiю РФ, а також вiн записав вiдеозвернення до вiрян УПЦ, в якому принижував ПЦУ i сказав “бути розумними та не виконувати вказiвки “безумных мучителей””.

Прокурори наголошували на ризиках втечi пiдозрюваного, тиску на свiдкiв, знищення або спотворення речових доказiв.

Адвокати заперечували проти задоволення клопотання та просили обрати бiльш м’який запобiжний захiд — особисте зобов’язання.

“У суспiльствi йде вiйна мiж релiгiйними органiзацiями. Церква вiдокремлена вiд держави, i вона не має вмiшуватися”, — сказав адвокат пiдозрюваного Микита Чекман. Вiн також вважає, що пiдозра й ризики є необґрунтованими.

Вiн наголосив на тому, що в кримiнальнiй справi допитанi представники ПЦУ, якi є опонентами УПЦ.

Сам єпископ УПЦ МП назвав пiдозру полiтичною та заявив, що “завжди був проти агресiї”.

“Я б хотiв, щоб Росiя залишила нас в спокої. Я нiчого не зробив такого, щоб мене в чомусь звинувачували. Я завжди був проти агресiї. Я зараз перебуваю в Українi. Це моя земля”, — сказав Павло.

Вiн також просив надати йому копiю записiв, на якi посилається слiдство, i просив допитати потерпiлих Романчука та Клоса, якi, за його словами, є представниками ПЦУ, налаштованi проти нього i яких вiн не знає.

Також у судi Павло заявляв, що йому “погрожували повiсити та вбити”. На питання про те, чи це його голос на опублiкованих СБУ записах, вiн зазначив: “можливо, щось в шутку й казав таке”.

Також пiд час судового засiдання виникло питання щодо мiсця проживання Павла. Вiн просив у разi обрання запобiжного заходу у виглядi домашнього арешту залишити його в Лаврi, де вiн мешкає 29 рокiв. Однак прокурори зазначили, що прописаний вiн за iншою адресою, а Лавра належить державi.

Суд вiдправив його пiд цiлодобовий домашнiй арешт за адресою по вулицi Молодiжна.

За даними джерела УП, пiд домашнiм арештом митрополит Павло перебуватиме в с. Воронькiв Бориспiльського району Київщини iз застосуванням електронного браслета.

Нагадаємо, сьогоднi СБУ провела обшук в замiському будинку Павла Лебiдя i вручила йому пiдозру. Також оприлюднили перехоплення розмов Павла, в яких той виправдовує агресiю росiї.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs