Три реабілітаційні центри запрацюють на Прикарпатті: два дорослих і один - для дітей війни

31.03.2023 13:32   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

На Iвано-Франкiвщинi зараз в процесi створення три реабiлiтацiйних центри, зокрема для вiйськовослужбовцiв, дiтей та перший центр спiнальної травми.

В Iвано-Франкiвськiй обласнiй лiкарнi ремонтують одне з вiддiлень для розширення можливостей реабiлiтацiї для вiйськових i цивiльних.

Ранiше у вiддiленнi реабiлiтацiї ОКЛ допомагали хворим пiсля iнсультiв. З початком повномасштабного вторгнення почали приймати поранених вiйськових. За минулий рiк тут надали допомогу майже тисячi захисникiв. Водночас цивiльнi хворi на реабiлiтацiю чекають в черзi – мусять записуватися за пiвтора мiсяця наперед.

Ще один спецiалiзований центр спiнальної травми мають намiр створити на базi Галицької лiкарнi.

Хiрург Вiталiй Кафтан пройшов навчання в Польщi, оперує пацiєнтiв з пролежнями. Лiкар вiдзначає, що за останнiй рiк iстотно побiльшало пацiєнтiв зi спiнальними травмами. “Це цивiльнi з-пiд завалiв. Це пораненi вiйськовi. Наше завдання допомогти пацiєнтам. Наразi на Прикарпаттi немає вiддiлення реконструктивної хiрургiї пролежнiв або вузькоспецiалiзованого центру”, – зазначив медик.

Ранiше такий центр був у Донецьку. Вже три роки, як його намагаються створити у Галичi. Коронавiрус призупинив процес. Тож почали iз вiддiлення на базi лiкарнi. Володимир Крупа, гендиректор Галицької лiкарнi, каже, що вiддiлення передбачає хiрургiю та частково реабiлiтацiю. “Але стоїть питання, щоби вiддiлення розбудувати до масштабiв всеукраїнського центру”, – зазначає Крупа.

Корпус нового центру хочуть звести поруч з лiкарнею, на її територiї.

Голова обласної вiйської адмiнiстрацiї Свiтлана Онищук повiдомила, що обласна лiкарня має в своєму пiдпорядкуваннi санаторiй в одному з курортних мiстечок Прикарпаття. Його збираються перетворити на реабiлiтацiйний центр для дiтей вiйни. Для цього задiють допомогу мiжнародних партнерiв, а також обласний бюджет, iнформують Факти ICTV. В санаторiї також уже почали реконструкцiю.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs