Медики франківщини робили ухилянтам фейкові документи про інвалідність – їх викрила СБУ

11.03.2023 08:40   Джерело: galka
Опубліковано : Франківський Новинар

На Iвано-Франкiвщинi СБУ блокувала канал втечi вiйськовозобов’язаних за фальшивими медичними довiдками.

Служба безпеки заблокувала дiяльнiсть чергового каналу незаконного виїзду за кордон вiйськовозобов’язаних, який функцiонував завдяки корумпованим посадовцям медичних установ.

Лiкарi оформляли ухилянтам фiктивнi документи про нiбито наявнiсть у них iнвалiдностi. Це дозволяло фейковим “особам з iнвалiднiстю” та людям, якi їх супроводжували, перетинати кордон у перiод воєнного стану.

За даними СБУ, лазiвки для вiйськовозобов’язаних органiзовували двоє мешканцiв Калуша – колишня медична сестра та її родич. Вони отримували грошi вiд «клiєнтiв» та домовлялися з лiкарями i членами лiкарських та медичних комiсiй про встановлення фальшивих дiагнозiв.

СБУ задокументувала, як фiгуранти оформили iнвалiднiсть вiйськовозобов’язаному через нiбито наявнiсть у нього психiчного захворювання.

Для цього зловмисники виготовили первинний пакет медичних документiв та внесли недостовiрнi данi в медичнi бази даних. Коштувала ця «послуга» 3800 доларiв.

У результатi «клiєнт» та його близький родич, який теж є вiйськовозобов’язаним, отримали можливiсть незаконно перетнути кордон у якостi «iнвалiда» та особи, що його супроводжує.

Правоохоронцi провели 16 обшукiв у медичних закладах Iвано-Франкiвська та Калуша, а також за мiсцями проживання фiгурантiв.

Пiд час обшукiв вилучили:

  • фiктивну медичну документацiю т.зв. «пацiєнтiв»;
  • чорновi записи та iншi документи, важливi для слiдства;
  • 19,6 тис. доларiв, 5 тис. євро, 1 тис. польських злотих.

Органiзаторам повiдомлено про пiдозру за ст. 332 КК України – незаконне переправлення осiб через державний кордон України.

За органiзацiю незаконного переправлення осiб через державний кордон України на органiзаторiв очiкує вiд 7 до 9 рокiв з позбавленням права обiймати певнi посади чи займатися певною дiяльнiстю на строк до 3 рокiв з конфiскацiєю майна.

Викриття протиправної дiяльностi проводило Управлiння СБУ в Iвано-Франкiвськiй областi. Слiдство веде слiдче управлiння Нацполiцiї в областi. Процесуальне керiвництво здiйснює Iвано-Франкiвська обласна прокуратура.

Про це пише “Галка” з посиланням на Управлiння СБУ в Iвано-Франкiвськiй областi.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: galka