На Прикарпатті від менінгококової інфекції померли двоє дітей

08.03.2023 21:26   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

популярне


З початку 2023 року на Прикарпаттi вiд менiнгококової iнфекцiї померли двоє дiтей. Випадки зареєстрували у Коломийському та Рожнятiвському районах.

Про це повiдомили в Iвано-Франкiвському обласному центрi контролю та профiлактики хвороб МОЗ, передає Фiртка.

Станом на 3 березня фахiвцi проводять епiдрозслiдування в осередку менiнгококової iнфекцiї. На даний час проводяться протиепiдемiчнi та профiлактичнi заходи з метою локалiзацiї осередку.

Довiдково: Менiнгококова iнфекцiя — антропонозне iнфекцiйне захворювання, що передається повiтряно-краплинним шляхом i має рiзнi клiнiчнi прояви (вiд безсимптомного носоглоткового носiйства до генералiзованих форм iз високою летальнiстю).

Менiнгококовi iнфекцiї є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в свiтi реєструють близько 300 000 – 500 000 випадкiв, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. Найвищий рiвень захворюваностi — серед дiтей до 1 року.

Джерелом iнфекцiї є люди — носiї збудника, якi видiляють менiнгококи i не мають запальних змiн у носоглотцi, або ж хворi на гострий назофарингiт i генералiзованi форми.

Збудник передається iз краплями слизу пiд час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з iнфiкованою людиною-носiєм сприяє поширенню хвороби.

Основними клiнiчними ознаками є менiнгiт i сепсис. Менш поширенi артрит i пневмонiя. Менiнгiт часто супроводжує трiада симптомiв: гарячка, головний бiль i ригiднiсть потиличних м’язiв. Досить часто наявнi сплутана свiдомiсть, нудота, блювота, свiтлобоязнь.

У разi несвоєчасного звернення за допомогою менiнгококова iнфекцiя в 50% випадкiв призводить до смертi пацiєнта. Ефективнiсть вакцинацiї перевищує 93%, i найкращi результати — пiсля щеплень в ранньому дитячому вiцi.

В Українi щеплення вiд менiнгококової iнфекцiї належить до рекомендованих. Вакцинацiю дорослих i дiтей з метою профiлактики, а також за епiдемiчними показаннями здiйснюють вiдповiдно до наказу МОЗ вiд 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профiлактичних щеплень в Українi».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka