Нітрати виявили у криницях Франківщни: перевірили воду в сотнях криниць

26.02.2023 14:39   Джерело: Курс
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвськiй областi протягом IV кварталу 2022 року спецiалiсти територiальних фiлiй ДУ «Iвано-Франкiвський ОЛЦ МОЗ України» обстежили 608 iндивiдуальних колодязiв, вода з яких використовується для споживання дiтьми вiком до трьох рокiв.

Про це повiдомили в Iвано-Франкiвському обласному центрi контролю та профiлактики хвороб МОЗ.

Вмiст нiтратiв виявлено у 55 пробах, що становить 5,9%. Найбiльша кiлькiсть перевищень за вмiстом нiтратiв реєструється в Рогатинському, Надвiрнянському, Коломийському, Долинському та Рожнятiвському вiддiлах.

Фахiвцi лабораторiй обстежили 17 громадських каптажiв, за санiтарно-хiмiчними та мiкробiологiчними показниками дослiдили 30 проб води, перевищення вмiсту нiтратiв виявили в 6 пробах води – в Коломийському та Iвано-Франкiвському районах.

Обстежено 119 громадських колодязiв, дослiджено 69 проб води за санiтарно-хiмiчними та мiкробiологiчними показниками, 22 проби води не вiдповiдали вимогам ДСанПiН 2.2.4-171-10 «Гiгiєнiчнi вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», перевищення за вмiстом нiтратiв виявлено в однiй пробi з Долинського району.

За бактерiологiчними показниками дослiджено 34 проби води з громадських криниць, з них 20 не вiдповiдали показникам епiдемiчної безпеки (Коломия, Надвiрна, Долина, Калуш).

При виявленнi нестандартних результатiв дослiдження води за вмiстом нiтратiв надсилаються рекомендацiйнi листи власникам колодязiв, сiльським (селищним) головам та сiмейним лiкарям лiкарської амбулаторiї або завiдувачу ФАПу.

Епiдемiологи нагадали, що водно-нiтратна метгемоглобiнемiя зумовлена токсичною дiєю нiтратiв, якi викликають кисневе голодування тканин (гiпоксiю), що розвивається внаслiдок порушення транспортування кисню кров’ю, а також пригнiчення активностi ферментних систем, якi беруть участь у процесах тканинного дихання. Групу пiдвищеного ризику становлять дiти до 3 рокiв, а особливо немовлята вiком до 1 року, яких вигодовують сумiшами, приготовленими на водi з нецентралiзованих джерел водопостачання.

Найчастiше випадки метгемоглобiнемiї трапляються в сiльських регiонах, де використовується вода з колодязiв. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у виглядi посинiння дiлянок навколо рота, мочок вух, кiнчикiв пальцiв рук та нiг, саме тому цю хворобу називають «блакитний синдром немовлят».

Також характерними симптомами при цьому захворюваннi є задишка, тахiкардiя, судоми, блювання, пронос, збiльшення слиноутворення. Гостре нiтратне отруєння у немовлят у 7–8% випадкiв закiнчується летально.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс