Директор одного з українських провайдерів надавав інтернет терористам "днр" - його затримали

25.02.2023 09:18   Джерело: Курс
Опубліковано : Франківський Новинар

Пiд час обшукiв в офiсах та мiсцях проживання учасникiв схеми у столицi та Iвано-Франкiвськiй областi правоохоронцi виявили майже 5 млн грн готiвки. Ще 1,5 млн – були прихованi на рахунках п’яти українських банкiв.

Кiберфахiвцi Служби безпеки заблокували канал «легалiзацiї» грошей терористичної органiзацiї «днр». До оборудки причетне пiдприємство у сферi телекомунiкацiйних послуг, яке працює у тимчасово захопленому Донецьку i тiсно взаємодiє з мiсцевою окупацiйною адмiнiстрацiєю.

Комерцiйна структура надає послуги iнтернету i трансляцiї проросiйських телеканалiв на територiї регiону та регулярно сплачує «податки» до росiйського бюджету, повiдомляє КУРС з посиланням на СБУ.

Частину своїх прибуткiв комерсанти «виводили» на пiдконтрольну українськiй владi територiю для подальшого переведення в iноземну валюту i нелегального вивезення за кордон.

Для цього дiлки зареєстрували у Києвi однойменне фiктивне пiдприємство i вiдкрили понад 30 банкiвських рахункiв, на якi нелегально переводили грошi, отриманi вiд бiзнесу в Донецьку.

На Прикарпатті затримали директора українського провайдера, який роздавав інтернет терористам "днр" 1

Пiд час обшукiв в офiсах та мiсцях проживання учасникiв схеми у столицi та Iвано-Франкiвськiй областi правоохоронцi виявили майже 5 млн готiвки у гривневому еквiвалентi. Ще 1,5 млн – були прихованi на рахунках п’яти українських банкiв.

Перевiряється iнформацiя про використання цих коштiв для фiнансування росiйської агентури в Українi.

За даними слiдства, незаконну дiяльнiсть органiзували троє керiвникiв донецького iнтернет-провайдера.

У 2014 роцi, пiсля росiйського псевдореферендуму, дiлки «переоформили» пiдприємство за «законодавством» країни-агресора i надали свої потужностi для встановлення спецобладнання фсб, яке вiдстежує абонентiв, а також почали транслювати антиукраїнський контент.

У результатi слiдчо-оперативних дiй спiвробiтники СБУ затримали технiчного директора компанiї, який перебував на територiї Прикарпаття.

Наразi слiдчi Служби безпеки повiдомили йому про пiдозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримiнального кодексу України (сприяння дiяльностi терористичної органiзацiї).

Суд обрав мiру запобiжного заходу у виглядi тримання пiд вартою.

Вирiшується питання щодо повiдомлення про пiдозру та оголошення у розшук ще двох спiвзасновникiв комерцiйної структури, якi переховуються в Донецьку та в однiй з країн Євросоюзу.

Крiм того, накладено арешт на все нерухоме майно зловмисникiв у рiзних регiонах України на понад 20 млн грн.

Триває розслiдування для встановлення всiх обставин злочину i притягнення винних до вiдповiдальностi.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Курс