Прикарпатець потратив у реанімацію з бутулізмом: він скуштував копчену рибу та м’ясні консерви сумнівної якості

23.02.2023 21:59   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

До обласного Центру контролю та профiлактики хвороб МОЗ надiйшло екстрене повiдомлення вiд КНП «Iвано-Франкiвська обласна клiнiчна iнфекцiйна лiкарня IФ ОР» про те, що прикарпатець потрапив у реанiмацiйне вiддiлення закладу пiсля вживання копченої риби та м’ясної консерви домашнього приготування.

Про це повiдомляє Фiртка з посиланням на Iвано-Франкiвський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ.

Зараз вiн перебуває пiд наглядом медикiв.

З початку року це вже другий випадок ботулiзму в областi. 

Враховуючи епiдемiчну ситуацiю, яка щорiчно складається iз захворюванiстю на ботулiзм, вкотре наголошуємо, що це - гостре важке iнфекцiйно-токсичне захворювання, яке виникає в результатi вживання в їжу харчових продуктiв, що мiстять мiкробний токсин – ботулiнум. Це призводить до важких уражень нервової системи, змiн в роботi серцево-судинної системи, слабкостi скелетних i гладких м’язiв, порушення зору, ковтання. 

Токсин палички ботулiзму є найбiльш небезпечним з усiх вiдомих бактерiальних токсинiв. Захворювання може виникнути при вживаннi харчових продуктiв без попередньої термiчної обробки.

Найчастiше реєструються захворювання, пов’язанi зi вживанням грибiв домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних i ковбасних виробiв, бобових консервiв.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявнiсть у ньому ботулотоксину, оскiльки вiн не має кольору, смаку та запаху. 

Захворювання на ботулiзм виникає в середньому через добу пiсля вживання зараженої їжi, але iнодi iнкубацiйний перiод може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 дiб. Клiнiчно захворювання починається iз загальної слабкостi, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потiм проявляються наступнi симптоми: двоїння предметiв, ослаблення чiткостi зору (предмети бачаться в туманi, сiтка перед очима). Внаслiдок паралiчу м'язiв гортанi, глотки i мови хворi втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсiм неможливим.

Головним вражаючим мiсцем токсину ботулiзму є нервова система. Розвивається неврологiчна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, паралiч дiафрагми, що може привезти до летальних випадкiв. 

Лiкування: тiльки госпiталiзацiя хворого в стацiонар, введення сироватки.

Тому, в разi виявлення характерних для ботулiзму симптомiв необхiдно негайно звертатися за медичною допомогою.

Щоб запобiгти захворюванню, перед використанням домашнi консерви слiд пiддавати повторнiй термiчнiй обробцi методом кип’ятiння впродовж 30 хвилин.

Не варто купувати консерви домашнього виготовлення на стихiйних ринках. В жодному разi не слiд споживати консерви бомбажнi чи деформованi.

"Памятайте: хворобу легше попередити, нiж лiкувати. Не займайтесь самолiкуванням, а термiново звернiться до найближчої лiкувальної установи. Бережiть себе!

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka