Українські Стародавні страви поліської кухні – 2023

22.02.2023 09:25   Джерело: Життя в селі
Опубліковано : Франківський Новинар

В основу статті покладено відродження поліської національної кухні, технологію приготування традиційних страв. Ми зібрали в одному списку, стародавні страви поліської кухні, найсмачніші “шедеври” кулінарної думки про які ми нажаль забули.

Але наш час настав, тому пора відроджувати, наш багатий кулінарний світ.

Історія.

Українська кухня – це невід’ємна частина української культури. Особливе значення для нас відіграє кухня нашого регіону – Поліська. Адже саме тут росло, для нас все рідне і знайоме.

Поліські, українські страви знають і люблять далеко за межами України. Такі страви, як сало, борщ з пампушками та вареники – є візитною карткою України.

Вміння смачно готувати – передається нам із покоління в покоління. І особливо, з трепетом у серці, кожен із нас згадує ті страви, що готували нам бабусі.

Корисне харчування

Тому наше завдання полягає в тому, щоб “закарбувати” технологію приготування цих страв. Адже все починалось із, можливо простих, але настільки смачних і корисних страв. 

Корисними вони були тому, що використовувались такі продукти:

  • врожай, вирощений власними руками,
  • м’ясо домашньої худоби та птиці,
  • лісові ягоди, зібрані самостійно,
  • чай, який заварювався із листочків малини, м’яти чи меліси.

Корисне харчування – це здорова нація. Разом із пропагандою здорового харчування є відтворення старовинних рецептів наших бабусь та прабабусь це – пам’ять традицій свого роду, які повинні передаватись із покоління в покоління.

І хай вам нагадує запах щойно спеченого хліба – бабусині руки.

Борщ з пампушками – затишок батьківської оселі.

Вареники – про ті моменти, коли разом всією сім’єю ходили в ліс по чорницю.

Це все традиції Вашої родини!!!

Це пам’ять традиції свого роду!!!

Товченики із зернятами льону (с. Люхча)

Картоплю відварити і потовкти. Насіння льону підсмажити на сковороді до коричневого кольору, потім потовкти у дерев’яній ступці. Потовчене насіння додати до потовченої картоплі замість олії.

Картопляні беци (с. Люхча)

Картоплю натерти на терці, додати трохи борошна, солі і добре вимішати. Підготовлену масу вилити на змащений жиром лист і пекти у добре розігрітій печі.

 Картопляні беци

Гречані млинці (с. Люхча)

Гречку змолоти додати води і в макітрі поставити в тепле місце. Потім додати трохи кислого тіста (суміш борошна і води яке настоювалося 2-3 дні), і розмішати до однорідної маси. Випікати млинці на сковорідці.

Гречані млинці 

Кров’янка з тертою картоплею (с. Люхча)

У підготовлену кров додати терту віджату картоплю, сіль, перець. Розмішати до однорідної маси і налити ковбаси. Потім покласти їх на лист і голкою пробити дірки, щоб  ковбаски не тріскали. Пекти у добре розпеченій печі.

 Кров’янка з тертою картоплею

Вівсяний кисіль (с. Люхча)

Овес змолоти, додати трохи кислого тіста, води, перемішати до однорідної маси і залишити на ніч. Потім запарити гарячою водою і варити.

 Вівсяний кисіль

Затірка по село-Сарненськи (м. Сарни)

Просіяне борошно змішати з яйцем і невеликою кількістю води. Замісити тісто і розділити його на дуже малі шматочки. Змішати молоко з водою, додати готовності. Довести до кипіння, висипати шматочки тіста і варити до готовності. Заправити вершковим маслом.

Суп “Пенцах” (м. Сарни)

Суп готувати на кістковому бульйоні, додати картоплю, квасолю, перлову крупу і уварювати.

Картопляні галушки (м. Сарни)

Картоплю очистити, натерти на дрібній тертці, масу відтиснути від рідини, всипати борошно, сіль, вбити яйце і добре перемішати. З картопляної маси сформувати кульки і опустити у киплячу підсолену воду. Зварені галушки можна залити кип’яченим молоком і заправити вершковим маслом. Також можна обсмажити в олії разом з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею.

 Картопляні галушки

Картопляники (с. Довге)

Картоплю відварити і потовкти. До товченику додати сиру картоплю, потерту на терці (рідину, яка утворилась під час натирання-злити), все перемішати до однорідної маси.

Для начинки зварити квасолю, перетерти і додати сухих ягід. Із картопляної маси сформувати кружальця, на які покласти начинку, краї з’єднати, повністю закриваючи начинку. Утворені пиріжки покласти на лист або на дубове листя, поставити в піч і випікати 30 хв.

 

Затірка житня (с. Довге)

Житнє борошно просіяти. Додати воду і перемішати до однорідної консистенції. Суміш влити в кип’ячену воду або молоко безперервно помішуючи і варити 10-15 хвилин. Подавати заправивши олією.

 

Вареники з чорницею і квасолею (с. Люхча)

Замісити дріжджове тісто і залишити для бродіння. Сухі чорниці запарити, квасолю зварити і товкти. Змішати чорниці із квасолею і додати цукор. Зліпити вареники і зварити. Подати зі сметаною.

 Вареники з чорницею і квасолею

Запіканка з цукрових буряків (с. Люхча)

Буряки цукрові натерти на тертці, додати сухі чорниці. Перекласти в чигун і поставити до печі на 1 год., для запікання. Готову запіканку намазувати на хліб.

 Запіканка з цукрових буряків

Смаженці (с. Люхча)

У чугун викласти опеньки та квасолю і залити водою. Додати сіль, перець, лавровий лист, цибулю і поставити до печі для тушкування.

Лемішка (с. Довге)

В керамічну миску покласти борошно і пряжать(підсмажують) перед полум’ям. Коли борошно набуде коричневого кольору, при безперервному перемішуванні залити кип’яченою водою.

Перемішати до однорідної маси, і лемішка готова. При подачі лемішку і залити молоком або полити салом.

Вареники з буряком (с. Довге)

Взяти кислого тіста (для скисання, суміш борошна і води залишають на 2-3 дні):

Вареники з буряком 

Додати води і перемішати до однорідної маси,

Залишити на ніч для бродіння, Вранці замісити тісто як на вареники.

Начинка: сирий столовий буряк потерти на терці, додати сухі ягоди чорниці і перемішати, поставити в піч для тушкування, готову начинку використовують для формування вареників, зварити.

Дужики (с. Яринівка) 

Замісити тісто, для цього взяти воду, всипати борошно, сіль, соду гашену оцтом, цукор.

 

Все ретельно перемішати і замісити тісто. Додати трохи сухих ягід (ягоди можна замінити маком), вимішати тісто. Зробити невеликі коржики, які видавити чашкою. Зверху виделкою робимо надрізи і випікати.

Картопляні галушки по-ремчицьки  (с. Ремчиці)

Почистити картоплю і потерти  її на дрібній тертці. Натерту картоплю покласти в марлю і відтиснути, щоб не було соку. Викладаємо з марлі і робимо галушки. В кастрюлю налити молока і поставити на вогонь, щоб воно закипіло. У кипляче молоко насипати пшона і покласти галушки. Варити до готовності.

Лемішка (с. Тріскіно)

Зварити цілі зерна кукурудзи. Змолоти, а потім товкти. Підсмажити, Додати кукурудзяне або пшеничне борошно, перемішати і додати молоко.

Варити 20-25хв.

Каша з гарбуза (с. Тріскіно)

Розрізати гарбуз шматочками, залити холодною водою і проварити 20-30 хвилин. Злити воду. Потім гарбуз протерти, додати молоко і всипати рис або пшоно. Варити на малому вогні. В кінці варіння додати масло, поставити на 20-30 хвилин в піч.

 Каша з гарбуза (с. Тріскіно)

Булочки з чорницями і квасолею (смт. Клесів)

Готують звичайне тісто. Борошно розвести теплим молоком, додати цукор, сіль, яйця, дріжджі, масло. Добре вимішати, тісто повинне бути солодким. Залишити на 2-3 години для набухання тіста. Порціонувати. На кожний шматок тіста положити начинку і загорнути, надаючи овально-приплюснутої форми з двома загостреними кінчиками.

 Булочки з чорницями і квасолею (смт. Клесів)

Для начинки:

Квасолю помити, відварити і пропустити через м’ясорубку(або товчуть товкачем);

Додати сушені чорниці або консервовані, якщо сушені то додавати трохи цукру, якщо консервовані, то їх висушити і додають у квасолю.

Готові булочки викласти на лист, змастити жовтком і випікати у печі до готовності.

Печеня (с. Висове)

Взяти м’ясо нарізати дрібними шматочками, покласти у воду і варити 30 хвилин.

У підготовлений посуд залити воду і всипати борошно, перемішати до однорідної маси, щоб не було грудочок. Додати суміш до м’ясного бульйону, посолити і варити протягом 5 хвилин.

Гоголь (с. Висове)

Взяти деруну масу, пасеровану цибулю на жиру і перемішати до однорідної маси. Варіть протягом 10 хвилин помішуючи, після цього ставимо у піч на 1 год.

Пшоняна каша (с. Висове)

Взяти пшоно промити і додати цукор, сіль за смаком. Залити молоком і варити до густої маси. Потім додати вершкове масло, яйце і перемішати до однорідної маси. Поставити у піч на 20 хвилин до утворення золотистого кольору. 

Копитки

Тісто готувати так само як зрази картопляні, але додати більше борошна, щоб тісто було еластичне. Підкачати тісто в джгутик, розкачати і вирізати ромбиками. Зверху намазати салом і пекти в печі.

 Копитки

Щавлевий борщ з рибою

Зварити бульйон з рибою, потім додати картоплю і варити до готовності.

 Щавлевий борщ з рибою

Пряжена чорниця і калина

Закласти в горщик калину, чорницю і борошно, налити трішки води і поставити в піч для уварювання. Повинна утворитися консистенція киселю.

Яйця фаршировані шкварками

Зварені яйця обов’язково опустити в холодну воду, щоб легко чистились. Почистити, розрізати навпіл в довжину, чайною ложкою вийняти в окрему тарілку жовтки. В льосі в на завжди банки зі шкварками. Коли мама перетоплювала жир, залишались дрібні вишкварки-шкварки.. Ось їх складали в окремі банки і зберігали на холоді. Розтирали жовтки зі шкварками в пропорції 1:1 і наповняли яєчні білки. Викладають на тарілку і оздоблюють зеленню та кружальцями помідорів.

Сало “Восьми хвилинка”

Свіже сало нарізати на тонкі квадратики приблизно 7*7. В кастрюлю наливаємо 1л. води, всипаємо 1 ст. ложку солі. Як Тільки вода закипить опускаємо нарізане сало. За хвилину до готовності закладаємо пару очищених зубків часнику.

Сало "Восьми хвилинка” 

Чому “восьми хвилинка”? тому що, варити потрібно рівно 8 хвилин. Не менше і не більше. Сало добре проварюється, смачне і м’яке. Його можна їсти відразу з хлібом і овочами, а можна покласти в банки, залити бульйоном в якому варилось, зберігати на холоді.

Стародавня Поліська кухня: часті запитання в 2023-му році

Як зробити кисле тісто?

Суміш борошна і води яке настоювалося 2-3 дні

Як приготувати сало “Восьми хвилинка”?

Свіже сало нарізати на тонкі квадратики приблизно 7*7. В каструлю наливаємо 1л. води, всипаємо 1 ст. ложку солі. Як Тільки вода закипить опускаємо нарізане сало. За хвилину до готовності закладаємо пару очищених зубків часнику.

Чому сало називають “восьми хвилинка”?

Тому що, варити потрібно рівно 8 хвилин. Не менше і не більше. Сало добре проварюється, смачне і м’яке. Його можна їсти відразу з хлібом і овочами, а можна покласти в банки, залити бульйоном в якому варилось, зберігати на холоді.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Життя в селі