Випадок важкого захворювання зафіксовано на Івано-Франківщині

18.02.2023 21:47   Джерело: kurs
Опубліковано : Франківський Новинар

В Iвано-Франкiвськiй областi зареєстровано випадок харчового отруєння на ботулiзм, який виник пiсля вживання копченої скумбрiї у вакуумнiй упаковцi невiдомого походження.

Потерпiлий чоловiк перебував на стацiонарному лiкуваннi в обласнiй клiнiчнiй iнфекцiйнiй лiкарнi, повiдомили в обласному управлiннi Держпродспоживслужби.

Ботулiзм – це важке захворювання, яке без своєчасного специфiчного лiкування може призвести до смертi. Захворювання найчастiше виникає пiсля вживання харчових продуктiв, забруднених ботулотоксином. Основною вимогою для розмноження збудника та видiлення токсину є анаеробнi умови, тобто вiдсутнiсть кисню. Клостридiя ботулiзму попадає в харчовi продукти з частинками землi або пiд час неправильної розробки туш тварин, коли вмiстом кишкiвника забруднюється м’ясо.

Симптоми ботулiзму розвиваються не так рiзко, як при iнших харчових отруєннях, зазвичай першi прояви захворювання з’являються на 2-3 день пiсля вживання забрудненого харчового продукту. Основнi прояви захворювання: слабкiсть, головокружiння, сухiсть в ротi, закрепи. Пiзнiше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи, якi проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: kurs