На Прикарпатті розшукують шахраїв, які ошукали жителів області на майже 100 тис. гривень

15.02.2023 09:47   Джерело: firtka
Опубліковано : Франківський Новинар

За минулу добу прикарпатськi правоохоронцi зареєстрували чотири випадки шахрайств. Про це повiдомила пресслужба полiцiї в Iвано-Франкiвськiй областi.

Хотiв купити колеса до автомобiля, а залишився без грошей. До городенкiвських правоохоронцiв звернувся 61–рiчний мешканець с. Дубки, Чернелицької ТГ. На однiй з онлайн-платформ чоловiк знайшов оголошення про продаж колiс. Списавшись з продавцем, заявник поспiшив скинути невiдомому чоловiку завдаток — 9 500 гривень. Однак товар  досi не отримав. Шахрай на зв'язок не виходить.  

А в Долинi вiд шахраїв потерпiла 36-рiчна мешканка, яка в мережi знайшла оголошення про продаж автомобiля. Жiнка скинула невiдомому продавцю 4 000 гривень завдатку. Транспортний засiб потерпiла так i не отримала. 

До тлумацьких правоохоронцiв вчора звернулася 30-рiчна мешканка с. Гарасимiв, Обертинської ТГ. Жiнка повiдомила, що також постраждала вiд онлайн-шахраїв. Полiцейськi встановили, що потерпiла натрапила на оголошення про пiдробiток в iнтернетi. Жiнка внесла грошову заставу на невiдомий рахунок, виконувала певнi завдання, а вiдтак мала вивести власнi кошти з процентами. Загалом, за два днi заявниця скинула незнайомцям понад 76 тисяч гривень. Однак анi грошей, анi вiдсоткiв вона так i не отримала. Посилання на пiдробiток уже не дiйсне. 

А от 51-рiчну мешканку Бурштина шахраї ошукали при оформленнi соцiальної допомоги для матерi. Жiнка натрапила на пiдозрiлий сайт. Для пiдтвердження входу перейшла в мобiльний додаток банку та ввела свої персональнi данi. Невдовзi з її рахунку невiдомi особи зняли понад 10 тисяч гривень кiлькома платежами. 

За всiма фактами полiцiя розпочала кримiнальнi провадження за ст. 190 («Шахрайство»)  Кримiнального кодексу України.

Полiцейськi нагадують декiлька простих порад, якi допоможуть не попастися на гачок аферистiв:

  • Завжди перевiряйте адресу сайту.
  • Не розголошуйте данi картки. Насамперед це стосується номера, термiну дiї, CVC2/CVV2. А ще краще — зробiть вiртуальну картку: таку послугу надають практично всi банки.
  • Не перераховуйте грошi наперед за товар, навiть у мiнiмальних розмiрах.
  • Читайте вiдгуки про товар i продавця. Зазначенi в оголошеннях номери телефонiв перевiряйте через пошуковi системи Iнтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая i попереджає про це iнших.
  • Насторожити має наявнiсть виключно позитивних вiдгукiв, написаних нiби за шаблоном з невеликим промiжком часу.
  • Зберiгайте всi документи, наданi продавцем (фiскальнi чеки, гарантiйнi талони), а також електронне листування. У разi виникнення непорозумiнь вони стануть вашим пiдтвердженням здiйснення покупки.

У разi, якщо ви все ж таки потерпiли вiд шахраїв, не зволiкайте, телефонуйте на спецлiнiю «102».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ifnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: firtka